2018. november 15., csütörtök

MIÉRT NINCS NIGÉRIÁS PÓLÓ?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.11.15.


Ha jól emlékszem (és utána jól ellenőriztem) soha nem volt még a Határátkelőn Nigériáról szóló poszt, de hát egyszer mindennek eljön ugye az ideje. Most például annak jött el, hogy Tucano megválaszolja a címben feltett kérdést, és persze az is kiderült majd, hogy Nigéria messze több, mint a lehúzós emailek és a fegyverkereskedők hazája.

„Kifejezetten szeretek Fekete-Afrikában járni, mondjuk máshol is. Nem is utasítottam el egy háromhetes nigériai út ajánlatát, amelynek során Lagos szörnyű metropoliszában és onnan jóval délebbre, Asabában és Benin városában kellett sok emberrel beszélnem.

Nem írtam még ide posztot aránylag rövid túráról, de Nigéria nagyon megfogott, így most kiköltözés helyett inkább pár érdekes dolgot írnék egy első látásra teljesen zűrzavaros országról.

A nigériás trikó úgy kerül a képbe, hogy egy korábban ott lakó barátom megkért, hogy hozzak neki egy olyan pólót, amire fel van írva, hogy „Nigeria”. De nincs ilyen, legalábbis elérhetetlen.

Sose láttam még ilyet, hogy még egy válogatottas póló sincs. Brazil, portugál és spanyol igen. Barcelonás ágytakaró természetesen. De egy darab nemzeti jellegű trikót sem találtam, pedig legalább 50 helyre bementem a súlyos piactól a legdrágább bevásárlóközponton át a reptéri boltokig. És ez mint kiderült, nem véletlen. (Közben jelezték, hogy Instáról megrendelve pár óra alatt kihozzák).

Mielőtt kicsit írnék a háttérről, jó tudni, hogy a nigériaiak nem nigériainak hívják magukat, hanem naija-nak (naidzsa). Ahogy a Niger-folyó is Naija-folyó. Amúgy az ott valami káprázat horgászvíz, olyan folyóik vannak, hogy csoda az óceán mellett..."...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.