2018. november 15., csütörtök

CSODÁK TÉNYLEG NINCSENEK, LONDON KÉNYTELEN LESZ BRÜSSZEL SZÁJA ÍZE SZERINT VÁLNI

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.11.15.


Theresa May brit miniszterelnök szerdán öt órán át győzködte a saját minisztereit, hogy annál jobb alkut nem lehet kötni a Brexitről, mint amit 585 oldalon eléjük rakott. Miniszterei harmadát így sem tudta meggyőzni, ketten már csütörtök reggel lemondtak, például éppen a Brexitért felelős miniszter. Akinek az elődje egyébként júliusban mondott le, amikor May a mostaninál erősebb tervet mutatott be a kormányának. Csakhogy azt a tervet az EU visszadobta. Úgyhogy a brit kormánynak tovább kellett puhítania a kilépési feltételeken. 

A mostani feltételek már az EU-nak is tetszenek, a tagállamok és az intézmények vezetői nem győzik dicsérni Michel Barnier főtárgyalót, csütörtökön már arról is megjelentek cikkek, hogy az Európai Bizottság következő elnöke is lehet belőle.

A helyzet nem Theresa May gyengeségét vagy tárgyalási képességét minősíti. Ahogy ebben a viccben benne van, a kilépés az EU-ból egyszerűen nem lehetséges úgy, hogy a gazdaság működőképes maradjon, és a kormány visszaszerezze az EU-ra bízott jogait is, egyszerre.

Az EU-nak ráadásul elég komoly adu van a kezében: ha nem kötnek alkut, akkor jöhet a "hard Brexit", ami minden modellezés szerint a brit gazdaságnak fájna sokkal jobban. Egy alku nélküli kilépés esetén 2019. március végétől leállna a kereskedelem és a közlekedés Nagy-Britannia és az EU-s tagállamok között. Napok alatt élelmiszerhiány, a gyárak és a bankok bezárása következhetne. Egy Spiegelben megjelent szimuláció szerint órákon belül elfogynának a gyógyszerek a patikákból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.