2018. november 15., csütörtök

KERTÉSZ ÁKOS: KULTÚRHARC

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KERTÉSZ ÁKOS
2018.11.13.


Földön a magyar és földben a költő
dühödt markába rögöket szorít,
melléről égre libben föl a felhő,
de tovább vívja forradalmait
.

(József Attila)

Vágjunk a közepébe: Orbán Magyarországán ma arról van szó, hogy a Horthy-fasizmus szellemiségének korlátlan érvényesülése érdekében ki kell vágni az ablakon mindent, ami ezzel a szellemmel nem kompatibilis. Ezt nevezik ők kultúrharcnak.

1918-19-20, az első világháború elvesztésének, a forradalmaknak, Károlyi gróf és Jászi Oszkár föllépésének, a Kommünnek, Ady és Tisza István halálának, Trianonnak esztendei, ezeknek az eseményeknek a centenáriuma frusztrálja a Horthy örökébe lépő Orbán Viktor Uralkodót és köreit. Utána már csak Horthy bevonulásának és a numerus clausus kihirdetésének örvendetes századfordulója jön, garantálom, hogy sokkal napsugarasabb híreket fogunk kapni Magyarországról.

József Attila. Ne is ragozzuk, szemétdombra vele! Szobrát odébbtolták, ügy lezárva.

Ady Endre. Már két éve műsoron van, akkor kezdte elemezni egy Bánó Attila nevet viselő személy „A magyar ugar lázadó költőjének felemás nézetei” címen. A felemásság részben abból adódik, hogy B.A. úr egy kalap alá veszi a költő verssé érlelt látomásait, indulatait újságírói megnyilvánulásaival. Annyit sem tud esztétikából, hogy az újságírás (a tudomány nyelve és a hétköznapi beszéd) véleményt, tényeket, faktumokat rögzít, míg a vers attitűdöt. A költő személyisége és a világegész viszonyát.

A felemás nézeteiről ismert költő-újágíró először tisztelet és elismerés hangján írt a gróf úrról cikkeiben, mert kezdő hírlapíróként a magyar liberalizmus vezető egyéniségét látta benne.

Párizsból, ahol éhezett, nyomorgott, a kor szokásos stílusában gusztustalanul alázatos könyörgő levelet írt, persze mély tisztelettel, az éppen hivatalban levő miniszterelnöknek, aki nem más volt, mint Tisza István, pár fillér segélyért esdekelve. Se pénz nem jött, se válasz.

Utóbb kiderült a miniszterelnökhöz el sem jutott a levél, emberei kidobták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.