2018. november 15., csütörtök

VÉGJÁTSZMA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: TÓTH ÁKOS
2018.11.15.


A rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a 2015-ig Tiborcz István résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást. Az Elios közvilágítási pályázatai kapcsán az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF 35 esetben tárt fel visszaéléseket, 17 pályázat esetében pedig azt állapította meg, hogy szervezett csalási mechanizmust dolgoztak ki azért, hogy épp az Orbán Viktor veje által résztulajdonolt társaság nyerjen. A rendőrség szóvivője szerint az eljárás során elvégeztek minden „nyomozati cselekményt”. Igaz, erről Siófokot és Hódmezővásárhelyt például elfelejtették értesíteni, a mindenre kiterjedő hatósági vizsgálat őket valahogy nem érte el, mert a rendőrség az ügy ott keletkező iratait be sem kérte. Az eljárás most uniós szinten folyik tovább, az Európai Parlament költségvetési bizottságának néppárti elnöke pedig azt mondta, a történtek tovább erősítik a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatos kételyeket.

Magyarországon viszont már nincs semmilyen kétely: mindenki tudta, hogy így lesz. Lehetett persze találgatni, hogy milyen módon zajlik majd a vizsgálat, úgy tesznek-e, mintha, lesznek-e kihallgatások, csak úgy viccből meghallgatják-e Orbán Viktor vejét, bár az kockázatos dolog, még a végén elszólja magát. Mindent előre lehetett tudni. Tudhatta a magyar ellenzék is, amely most, a rendőrségi bejelentés után, miközben az EU 13 milliárd forintot követel vissza a vitatott pályázatok kapcsán, ami magyarul azt jelenti, hogy az OLAF szerint Tiborczék ennyit loptak el, lényegében nem csinál semmit.

Azzal sem csinál semmit a szokásos közlemények kiadásán túl, hogy Semjén Zsolt – na ki más? – kezdeményezésére ünnepek idején lényegében nem lehet majd tüntetni. Azzal sem történik semmi, hogy előbb Hont András újságíróra küldtek provokátort, majd az Index újságírója, Dezső András ellen emeltek vádat úgy, hogy arról a kormány propagandalapjából értesült. Még a védekezés lehetőségét is elveszik tőle, mert tárgyalás nélkül kérnek ítéletet hozni különleges személyes adattal való visszaélés miatt. Bűne az, hogy a dolgát tette, megírta, hogy Svédországban többször is elítélték azt a magyar nőt, aki a kampányban azt nyilatkozta az állami médiának, hogy a migráció miatt romló svéd közbiztonság miatt költözött haza Magyarországra. Azzal sem lesz semmi, hogy bárki totális ellenőrzés alá lenne vonható a jövőben, s ehhez már bírói engedély sem kell.

Ami történik, egyenesen következik Orbán Viktor eddigi kormányzásából. Ebből levonható az a következtetés is, hogy

ma Orbán Viktor bármit megtehet ebben az országban.

Negligálhatják az OLAF jelentését, majd közpénzből visszafizetik az ellopott milliárdokat. Szabadon lehet újságírókat zaklatni, a gyülekezési jog széttiporható. Eddigi kormányzásából az a következtetés is levonható, hogy ha Orbán valamit akar, akkor azt meg is teszi. Ha valaha voltak is, már nincsenek skrupulusai. Igen, a közpénzekkel kitömött oligarcha által biztosított magánrepülőgépen utazgat a világban, amerre épp kedve és a Videoton útjai viszik, és? Coki. Igen, ha épp zavarja a tudomány tudományossága, akkor ellehetetleníti az Akadémiát. Igen, ha azt akarja, hogy az övéinek legyen elit egyetemük, akkor közalapítványba menekíti a Corvinust. Igen, ha kultúrharcot akar, lesz itt kultúrharc, olyan, de olyan, hogy Adyig is elér, Petőfiig is, úgyis csak felforgató elemek voltak. Igen, igen, igen. Mindent megtehet, égen-földön nyoma nincs olyan erőnek, amely ellenállna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.