2020. június 17., szerda

ADDIG TOLOGATJÁK AZ AKTÁKAT, MÍG EGYSZER AGYONÜT VALAKIT EGY FA

INDEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2020.06.17.


A Főkert már októberben jelezte, hogy kivágná az Alkotmány utcai platánfát, de a kérelem ide-oda pattogott az V. kerület és a főváros között, és végül nem történt semmi. Vasárnap aztán megadta magát a támasztógyökér, és az út közepére dőlt a fa, most meg mindenki a másikra mutogat. Ez az eset tökéletesen bemutatja, milyen problémák vannak ma Budapesten a fák védelmével: túlburjánzó bürokrácia, szabálytalan vezetékek, és hiszterizált közhangulat. Felfejtettük, mi vezetett az Alkotmány utcai fa halálához.

Csak a szerencsén múlt, hogy egy járókelő se volt épp az Alkotmány utca és Bihari János utca kereszteződésénél, amikor a vasárnap délutáni viharban kidőlt egy méretes platánfa. Olvasónk közvetlen közelről látta a gyökerestül kiforduló fát, és felvételt is készített róla. Ezen jól látszik, hogy pár másodperccel a baleset előtt még megállt mellette egy sárga kisbusz, az út szélén, pár centire a fától pedig egy fehér autó parkolt...
...A bürokrácia végtelen labirintusa

- Az V. kerületi jegyző január 22-én kelt határozatából világosan rekonstruálható, hogy a platánfa kivágását hogyan tologatták ide-oda a különböző intézmények az elmúlt bő fél évben.
- Szeptember 18-án tett bejelentést Fónai Kende a Járókelőn, hogy balesetveszélyesen dől a fa.
- A fa kezelője, a fővárosi tulajdonú Főkert Zrt. október 28-án az V. kerületi önkormányzathoz fordult, hogy engedélyt kérjen a beavatkozásra. Elvégezték a vizsgálatot, a törzs és a korona állapota alapján nem tűnt úgy, hogy balesetveszélyes lenne, így nem kellett haladéktalanul kivágni. Az viszont látszott, hogy nem a fának nem jó ott, ezért kérvényezték a kivágást a hivatalos úton.
- November 12-én az V. kerületi jegyző megkereste a fa tulajdonosát, a Főpolgármesteri Hivatalt (BFFH), hogy adja meg a tulajdonosi hozzájárulást, mint azt a vonatkozó kormányrendelet előírja. 

- December 6-én a BFFH Városigazgatósági Főosztálya azt válaszolta, hogy a megjelölt 5 napos határidőre nem tudják teljesíteni a kérelmet, mert arról egy fővárosi rendelet szerint közgyűlési döntésre van szükség. Azóta ezt a részt kivették a rendeletből, a kérelmek elbírálását pedig Bardóczi Sándor csapata végzi. 

- A határozat alapján úgy tűnik, más irányba is próbálkozott a jegyző. December 9-én átpasszolta a fakivágási kérelmet az V. Kerületi Kormányhivatalnak, mivel a terület (ahol a fa áll) a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánított Kossuth téri rekonstrukció része, és itt egy kormányrendelet szerint a kormányhivatal az eljáró hatóság.
- Január 23-án a kormányhivatal mégis azt közölte, hogy neki nincs hatásköre az ügyben.
Rajtuk kívül még a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottságot is megkereste a jegyző, mert a platánfa a Kiemelt nemzeti emlékhely területéhez is tartozik, és a vonatkozó jogszabályok szerint a bizottság előzetes engedélye szükséges, ha valaki ki szeretne vágni itt egy fát.
- Hogy mit döntött a Kövér László vezette bizottság a platánfa sorsáról, nem derül ki a jegyző határozatából, és az önkormányzat se árulta el kérdésünkre.
- A január 22-i határozatával viszont elutasította a jegyző a Főkert fakivágásai kérelmét. A döntést azzal indokolta, hogy nem kapta meg a tulajdonosi hozzájárulást a fővárostól. Megkeresésünkre azt írták, a mai napig nem érkezett meg az engedély.
- Egyúttal azonban előírta a vállalatnak, hogy szükség szerint gondoskodjon a balesetveszély elhárításáról és a biztonságos használat folyamatos biztosításáról. Mivel azonban a vizsgálat szerint nem volt balesetveszélyes a fa, a Főkert nem vágta ki.
- Június 14-án aztán rég nem látott vihar csapott le Budapestre, és a platánfa gyökere megadta magát, a fa pedig az Alkotmány utca közepére zuhant.

Akár fél évnél is hosszabb lehet, mire megkapják az engedélyt


Bardóczi Sándor szerint két ok vezetett a fa halálához:

- Pár éve szabálytalanul fektették le közműhálózatot az Alkotmány utcában, és átvágták a támasztógyökereket.
- A másik ok pedig a már fentebb említett fakivágási moratórium, ami miatt januárig 1500 tulajdonosi kérelem torlódott fel Főpolgármesteri Hivatalnál, és ez a szám mára nagyjából 2000-re nőtt.

Mint látszik, a fakivágások engedélyeztetési eljárása meglehetősen bonyolult Magyarországon, és 2008 óta nem sokat változott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.