2016. április 4., hétfő

PÉNTEKIG MÁJUSI MELEG - IDŐJÁRÁS A HÉTEN

JANUÁR, FEBRUÁR, ITT A NYÁR
Szerző: Barotányi Zoltán
2016.04.04.


Napokig tart a húszasok uralma, az időjárás szinte hónapokat szalad előre. A pénteki frontrendszer azután helyrebillenti a dolgokat.
A múlt hét végi, hirtelen felmelegedést követő átmeneti lehűlés (lásd minapi prognózisunkat) már a múlté, Európa középső részén egy terjedelmes anticiklon vette át az uralmat, melynek áramlási rendszerében délnyugat felől jó meleg és egyelőre száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Mindez 20 fok feletti, sokfelé 25 fokot közelítő (mondjuk május végét idéző) délutáni maximumokkal és sok napsütéssel jár majd, és persze élénk délnyugati széllel. Jut eszünkbe: éjszaka sem lesz hideg, lassan elérkezik a kiülős helyek őszig tartó aranykora.
A nyugalmas, meleg időt biztosító magas nyomású légköri rendszer csütörtöktől labilisabb légtömegeknek adja át a helyét, s ekkor már egyre többfelé pattannak ki záporok, zivatarok. Ezt követően egy hullámzó frontrendszernek, no meg az ennek mentén kialakuló peremciklonoknak köszönhetően napokon át (most úgy tűnik, egészen vasárnapig) csapadékos (záporos, zivataros) időnk lesz.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.