2016. május 31., kedd

NYOMTALANUL ELTŰNT, REGISZTRÁLT KISKORÚAK MAGYARORSZÁGON

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Kertész Anna
2016.05.30.


Néhányan talán még emlékeznek az öccsét kereső szír fiú, Ahmed történetére. A sovány, megtört tekintetű, szerény mosolyú fiatalember kétségbeesett arcára. Én, ha akarnám, se tudnám kitörölni a tavaly nyárból az önvádtól fátyolos szemeket, amelyek reménykedve néztek mindenkire: hátha tudnak valamit 12 éves kisöccséről, akire nem vigyázott eléggé. A testvérpár akkor szakadt el egymástól, amikor a déli határnál Ahmedet elkapták, pánikba esett öccse pedig elfutott. Akkor, 2015. augusztus 4-én látták egymást utoljára.

Ahmed és az egyik civil önkéntes, Léderer András hetekig keresték Mohamedet legális és illegális menedékeken, körbekérdezték a budapesti szír kereskedőket, fotójával járták a pályaudvarokat, felhívást tettek közzé a tévében. Ők ketten: a háború elől menekülő, sokkos állapotban lévő fiatal fiú és az ifjú budapesti fordító.

Bár három nappal az eltűnés után András megtette a bejelentést, sőt azt is elmondta a rendőrségnek, hogy a ceglédi pályaudvaron valaki látta a kisfiút, és hogy az ottani kamerák felvételei választ adhatnának arra, hogy merre ment tovább, a hivatalos szervek nem tettek semmit. Andrást szeptember közepén hívták fel az egyik kapitányságról: elindítják a keresést. „Őrjöngtem – vallja be a férfi. – Ha egy budai kisfiú tűnt volna el, akkor is megvárták volna, hogy minden nyom eltűnjön?”


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.