2018. március 20., kedd

EGY ÉDESANYA ÉS AZ Ő HALÁLOS BETEG KISFIA, AKIKET MAGÁRA HAGYOTT AZ ÁLLAM

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: GRIMM BALÁZS
2018.03.20.


...Visszaereszt a csatorna. Szaga éppen nincsen, talán mert erősen esik az eső, mindenesetre a fekália nyomai jól láthatóak a csőcsonk mellett az udvaron. Pest egyik külső kerülete, takaros családi házas rész, hosszú udvar, egymáshoz tapasztott kis lakrészek.

Farkas Andrea a gyerekeivel, köztük a gyógyíthatatlan Benukával tavaly áprilisban költözött ide. Minden szép és jó volt, amíg meg nem jöttek a hideg napok, ekkor ugyanis kiderült, hogy a nyílászárók nagyon rosszak. Ráadásul a főbérlőtől számlát soha nem kaptak, mondott egy összeget, ők meg fizettek: havi hatvanezer forintokat, csak a fűtésre. A házrész kicsi, harmincegynehány négyzetméter alapterületű, bár a tetőtéri része is be van építve.

A rezsi önmagában még nem lett volna megoldhatatlan feladat, Andrea két nagyobbik gyereke és az ő párjaik, valamint egy kisbaba is itt laktak a közelmúltig: összeadták. Viszont mint az az udvaron a bejövetelkor is látszott, a szennyvízcsatorna borzasztó állapotban van, a ház előtt rendszeresen felömlik a fekália. „A fürdőszobát időnként nem lehet használni, a fertőzésveszély miatt már a védőnő is szólt” – mondja az anyuka. Állandóan duguláselhárítókat kell hívni, ez alkalmanként 25 ezer forint. Na, ez az előző okokkal együtt már egyszerűen nem fér bele sem a család költségvetésébe, sem a türelmébe.

Utoljára több mint 215 ezer forintot kellett volna feladni a 120 ezer forintos bérleti díjjal együtt, ezt már végképp nem tudták vállalni Andreáék. Megszületett a döntés: új albérletet keresnek. Felmondták ezt itt, a nagy gyerekek már el is költöztek, a kéthavi kaució 240 ezer forintos összege természetesen ugrott.

Amikor megérkezünk, a ház szoba-konyhás alsó részében dolgozik a mosógép, fő a kávé, a tévében valami rajzfilm megy. A szoba, mint egy kórházi részleg. Hatalmas ágyban fekszik Benuka, aki ha megéli, áprilisban lesz tízéves. Körülötte mindenféle gépek, oxigénpalackok, szondák, gyógyszeres polcok.

Benuka, vagyis Balázs Sándor Ferenc agyvérzést kapott kéthetesen. Ezért a koponyájába söntöt tettek, ami elvezeti az agy túlnyomásából fakadó vizet. Rengeteg ember él sönttel, ezzel nem lenne semmi gond, csak hát az orvosok az egyik tehermentesítésnél rosszul szúrták meg az agyat, és a kisfiú kómába esett, majd egy műtét után éber kómába került. Eddig úgy harminc koponyaoperációja volt.

Andrea foglalkozása ápolónő, de nem tud dolgozni, mert a fia mellett kell legyen a nap 24 órájában. A szakmai múlt nagyon jól jön, a kisfiúnak egyebek mellett szén-dioxid-retenciója van, ami azt jelenti, hogy szépen veszi a levegőt, de nem tud rendesen kilélegezni, így vérének szén-dioxid-szintje hamar egy bizonyos kritikus szint fölé emelkedhet. Ilyenkor jön a kézi pumpás lélegeztetés, ennek hiányában kómába esne.

Benukát csövön keresztül etetik, a szonda közvetlenül a vékonybélbe megy, egy gép adagolja a vizet, valamint a táplálékot, ami egy speciális tápszer.

A légzési problémák egy évvel ezelőtt kezdődtek nála, azóta oldalra fordítani vagy felültetni nem lehet, mert akkor leáll a légzése. Mostanában sokat van kórházban. Nemrég tartottak egy megbeszélést arról, hogy akkor most mi legyen. Az orvosok azt mondták, a kisfiút fölösleges kitenni bármilyen szenvedésnek, mert nincsen értelme. Neki az a legjobb, ha otthon van a családjával...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.