2018. szeptember 29., szombat

EZ VOLT AZ ORBÁN-RENDSZER LEGKORRUPTABB HETE, MÁR NEM IS LEPLEZIK, HOGY MI FOLYIK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2018.09.28. 


Hétfőn arra ébredt Magyarország, hogy az Átlátszó kiderítette, Orbán Viktor miniszterelnök egy beazonosíthatatlan tulajdonoshoz tartozó magánrepülőgépen utazgat a világban, ha arra támad kedve. A hírportál lefotózta, ahogy Orbán ugyanazzal az osztrák lajstromszámú, Bombardier Global 6000 típusú luxusrepülőgéppel ment július 25-én Bécsből a MOL- Vidi Videoton Bulgáriában, Várnában a Ludgorec elleni meccsére Garancsi István klubelnök társaságában, amely később Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó, milliárdos gázszerelő és volt felcsúti polgármester lányát, Mészáros Beatrixet hozta Ferihegyre.

A gépnek azonban nem a MOL-Vidi Ludgorec meccs volt az egyetlen futball miatt tett útja, bár közvetlenül csak itt bizonyítható, hogy a miniszterelnök használta a Mészáros-család által is igénybe vett repülőgépet. Június 21-én a Bombardier gép Nyizsnyij Novgorodba ment, ahol akkor Argentína játszott Horvátországgal a világbajnokság D-csoportjának második fordulójában. Július 15-én pedig Moszkvába utazott a luxusrepülő, ahol épp a vb-döntő zajlott. A sajtóban akkor megjelent, hogy Orbán a helyszínen nézte a mérkőzést, és még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott aznap.

Az Átlátszó cikke nyomán a Népszava nem átallotta megkérdezni, hogy ki fizette a miniszterelnök július 25-i útját a várnai meccsre, lazán úgy válaszolt, hogy a költségeket Garancsi állta, de ez az adófizetőknek nem került pénzbe. A kijelentésnek több szépséghibája van. Az egyik, hogy enyhén szólva nem igaz, a magát Orbán önjelölt kötélbarátjaként aposztrofáló Garancsi ugyanis milliárdokba kerül az adófizetőknek. Ő az építőiparban utazó Market Zrt. tulajdonosa, amely augusztusban nyert el egy 930 milliós kórházfelújítást, a Szent Ferenc Kórházét, és 10,67 milliárdért építheti fel az új országgyűlési irodaházat Kossuth téren, a volt MTESZ-székház területén. Másik cége, a Mobil Adat Kft. szállíthatja a SIM-kártyákat a NAV online pénztárgépeibe, az érdekeltségébe tartozó ESMA Zrt. májusban öt évre megkapta a budapesti elefántfülés hirdetések használati jogát, a tulajdonában lévő G4S Készpénzlogisztikai Kft. pedig a MÁV bevételét szállíthatja 466 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 176 millióval többért. A másik szépséghiba az, hogy Havasi gyakorlatilag beismerő vallomást tett arról, hogy a miniszterelnök elfogadott egy vesztegetési kísérletként értelmezhető ajánlatot. Ezt a gyanút – a korrupció gyanúját – Hollik István, a Fidesz-KDNP frakció szóvivője azzal próbálta eloszlatni, hogy Orbán barátként kapta az utat Garancsitól, aminek ellentmondva aztán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hajmeresztő logikai bukfencek kíséretében már azzal magyarázta, hogy Orbán miniszterelnökként utazott Bulgáriába. Gulyás szerint a miniszterelnök majd eldönti, hogy beleírja-e a vagyonnyilatkozatába az utat. A Párbeszéd hivatali vesztegetés és hivatali vesztegetés elfogadása gyanújával feljelentést tett az ügyben.

A történet másik szála egy luxusjachthoz vezet. Az Átlátszó drónvideót készített arról, ahogy Mészáros üzlettársa, Szíjj László, valamint egy kormánybiztos, és Homolya Róbert MÁV-elnök (vagyis egy olyan állami cég feje, amely Garancsi, Mészáros és Szíjj cégeinek rendszeresen ad megrendeléseket) ugyanazzal a Lady Mrd nevű luxusjachttal hajókázik az Adrián, amelyen korábban Mészáros pihent. A Lady Mrd egy 2015-ben épített Benetti Crystal 140 típusú 42 méter hosszú jacht. A hajó 5 kabinjában 10 vendég fér el, és az utasok kényelmét 7 fős legénység szolgálja. A háromszintes luxusjacht legfelső, napozó részén jacuzzi és medence is a vendégek rendelkezésére áll...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.