2019. január 15., kedd

BREXIT BREXITJE: IMMÁR NEM CSUPÁN AZ EU-BÓL VALÓ KIVÁLÁS, HANEM NAGY-BRITANNIA EGYSÉGE IS A TÉT

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2019.01.15.


Sorsdöntő szavazásra készül kedd este a brit parlament: a képviselők várhatóan elutasítják az EU-val kialkudott kompromisszumot a Brexitről, de ettől még számtalan kompromisszumos és durva szakítási változatról ír a nemzetközi sajtó. A parlament akár megpróbálhatja átvenni a hatalmat a brit kormány fölött, ami sok évszázados hagyományt törne meg Angliában. 

Kedden este a brit parlament várhatóan szavaz majd arról az EU-ból való kilépési egyezményről, amelyről elvileg már decemberben voksolniuk kellett volna a londoni honatyáknak. Ám Theresa May brit konzervatív kormányfő 2018 végén – látva, hogy az EU-val kialkudott egyezség nem kapná meg a szükséges számú igent – elhalasztotta a szavazást. Ugyanakkor a helyzet gyakorlatilag változatlan az egy hónappal ezelőttihez képest: a tervezet továbbra sem élvezi a képviselők többségének támogatását.

Az Egyesült Királyságban így most azon kombinálnak, milyen következményekkel járhat az, hogy a honatyák elutasítják a javaslatot.

A legrosszabb esetben az úgynevezett „no-deal brexit” következhet be, azaz egyezség nélkül távozik London az EU-ból. Ez azonban végtelenül felelőtlen lépés lenne, mert az Egyesült Királyság és Európai Unió oly sok szállal kötődik egymáshoz, hogy a hirtelen szakítás a kereskedelemben, a közlekedésben és a távközlésben, a pénzügyi szektorban és még számtalan ágazatban visszafordíthatatlan károkat okozna.

A brit kormányfő a szavazás előtti nyilatkozatai egyikében emelte a tétet: szerinte immár az Egyesült Királyság szétesése fenyeget.

A Spiegel idézi a miniszterelnököt, aki Skócia és Észak-Írország leválásával is riogatta a parlamenti képviselőket.

A no deal Theresa May szerint a skót függetlenségi törekvéseket erősítheti fel, és ugyancsak megtámogatná azokat a törekvéseket, amelyek Írországot (a független állam) és Észak-Írországot (jelenlegi brit tartomány) közelítenék egymáshoz.

Ezért May ismételten arra szólította fel a parlamenti képviselőket, támogassák az EU-val előkészített kompromisszumot. Ugyanakkor May veresége nyilvánvalónak tűnik kedd este a Westminsterben: várhatóan legalább száz konzervatív képviselő szavaz a Brexit-deal ellen, mivel azt olyan megoldásnak tartják, amely az Egyesült Királyság szuverenitását sérti. Elsősorban az észak-ír határ nyitva tartásának garanciáját kifogásolják azok a konzervatívok, akik radikálisabb szakítást szeretnének az EU-val...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.