2019. február 18., hétfő

HA ELFOGY A ZSÁKMÁNY, ORBÁN RENDSZERE IS SZÉTHULLIK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2019.02.18.


Méla ború és komor látlelet – ez jellemezte a Bibó István Közéleti Társaság évértékelőjét, amely a szándék ellenére csúszott épp az orbáni ön(év)értékelő elé. „A köztársaság állapotáról” az új elnök, Balázs Péter volt külügyminiszter adott számot. Előtte még a távozó elnök, Kuncze Gábor udvariasan leköszönt. Elég volt, megtiszteltetés volt, jöjjenek mások. A Bibó kör közönségéről (150-200 ember) külsőre nem látszik, hogy a NER harcos ellenfelei. Igaz, ez nem tapsokban, szimbólumokban, hanem a névadóban és a közönség összetételében nyilvánul meg. Ifjabb Bibó Istvántól és Vásárhelyi Máriától Dés Lászlón és Lendvai Ildikón át mindenki itt van, aki mindig itt van. Balázs Péter látlelete az összes sebet számba vette. Vörös Imre volt alkotmánybíró a közigazgatási bíróságokról szóló előterjesztést ismertette, nem kis derültség közepette. Péterfy Gergely a magyar kultúra állapotát elemezte, noÁr (Molnár Áron) közéleti rappelése reményt adott. Zárás után az új elnököt, Balázs Pétert kérdeztük.

„Az általánosan elterjedt nézettel szemben le kell szögeznünk, hogy a politikában hazudni nem lehet – írta Bibó István, majd így folytatta: – Pontosabban: lehet itt-ott hazugságokat mondani, de nem lehet hazugságra politikai (…) programot felépíteni.” A Bibó társaságban gyakran idézik ezt. Talán mert olyan biztató. Mégis zavart a méla pesszimizmus, amely a közönség arcát keretezte.

– A közhangulat ma pesszimista és haragos. De tudok biztatót is mondani. A politikában éledeznek a fiatalok. Nem csupán rappelő vendégünk, a kiváló noÁr szövegei mozgósítanak. Egyre gyakrabban látni-hallani tüntetéseken üde, szókimondó ifjakat, akik nem tesznek féket a nyelvükre. A Momentum EP-listáját is két fiatal lány vezeti. Ők egy nemzedéknek olyan tagjai, akik megjárták a Nyugatot, hazatértek, és látják, rosszul állnak a dolgok.

Ami, ha így van, nagy szó, mivel a többség egyáltalán nem akar hazajönni.

– Mégis akadnak olyanok, akik tanultak, dolgoztak odakinn, és azzal a szándékkal térnek haza, hogy tegyenek valamit Magyarországért.

Rendhagyó évértékelőjében említette, hogy három ötvenhatos exodusnak felel meg az iszonyatos mértékű veszteség. Ez Magyarország újkori történetében kivándorlási csúcs.

– Világháborús emberveszteséget idéz. A prognózis sem biztató. Számuk még növekedhet. Lépten-nyomon találkozom külföldön olyan fiatal magyarokkal, akik a végleges maradást tervezik...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.