2019. augusztus 26., hétfő

MILLIÓKÉRT VESZNEK KÜLFÖLDÖN PETESEJTET A MAGYAR NŐK, HOGY ANYÁK LEHESSENEK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2019.08.26. 


Évek óta küzd a hazai szakma a rendkívül szigorú egészségügyi rendelettel, amely nők százait zárja ki abból, hogy gyerekük legyen. Az ellenzők jogi és pszichológiai akadályokról beszélnek, az orvosok ideológiai okokat is sejtenek a háttérben, a tény viszont maradt: ha valaki petesejt-donációra szorul, gyakran milliókat kell költenie külföldi kezelésre.

A csehországi Brno nyugati részén hosszú kilométereken keresztül fut a Hlinky sugárút: egyik oldalán villamos jár, a másikon elegáns, ősparkkal körülvett klasszicista villák sorakoznak. A Hlinky azonban nem csak a kulturális örökség részét képező épületekről híres: itt található több is a 380 ezres város tucatnyi meddőségi klinikájából, ahova évek óta magyar házaspárok százai zarándokolnak. Ők azok, akiknek petesejtdonorra van szükségük, de a rendkívül szigorú hazai szabályozás miatt csak külföldön, több millió forintért végeztethetik el a beavatkozást.

A jelenleg az Egyesült Államokban élő László (nevét megváltoztattuk) és amerikai felesége hosszú évek hiábavaló próbálkozása után kötött ki Brnóban. „Mivel az amerikai mesterséges megtermékenyítés nagyon drága, először az egyik magyarországi meddőségi klinikát kerestük fel. Azt azonban álmunkban sem gondoltuk volna, hogy nem ott fogjuk befejezni” – mondta a hvg.hu-nak a férfi. Bár felesége nem magyar állampolgár, a hazai klinikán természetesen László családjára is a magyar szabályozás volt érvényes.

A hazai kivizsgálások alatt derült ki, hogy a férfi feleségének petesejtdonorra lenne szüksége, ebben a pillanatban pedig meg is szakadt a folyamat. Amikor kikérdezte őket, az egyébként lelkiismeretes és segítőkész kezelőorvosuk csak a kezét tudta széttárni, majd átnyújtott egy papírt külföldi kórházak elérhetőségeivel. Ha ugyanis nincs egy 35 év alatti és minden egészségügyi előírásnak megfelelő egyenes ágú nőrokonuk, a donorra szoruló magyar nőknek gyakorlatilag esélyük sincs arra, hogy anyák legyenek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.