2020. május 5., kedd

EXTRA ADÓKKAL VONUL LE A VÍRUS? - MÁR ÉRKEZNEK A FRISS GAZDASÁGI PROGNÓZISOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.05.05.


Az Európai Központi Bank (EKB) prognózisa szerint a járvány utóhatásaként hosszabb távon is magasabb marad a munkanélküliség. Az Allianz Research tanulmánya arra jut, hogy magas adókkal és inflációval lehet számolni. És még nem ez a legkedvezőtlenebb forgatókönyv.

Az EKB friss SPF (Survey of Professional Forecasters) prognózisában a 2020-as munkanélküliségi rátát a januárban becsült 7,5 százalékról 9,4 százalékra, a jövő évit 7,4 százalékról 8,9 százalékra, a 2022. évit pedig 7,3 százalékról 8,4 százalékra változtatta. A szakemberek hosszabb távon is a korábbinál magasabb munkanélküliségre számítanak. A 2024-ig tartó előrejelzés 7,3 százalékról 7,7 százalékra módosult.

Az EKB negyedévente megjelenő előrejelzése szerint az euróövezet hazai összterméke (GDP) az idén 5,5 százalékkal csökken. Jövőre viszont már 4,3 százalékos, 2022-re pedig 1,7 százalékos növekedést várnak. A januárban becsült 1,2 százalékos idei inflációs adatot 0,4 százalékra csökkentette az EKB, a jövő évit 1,4 százalékról 1,2 százalékra, a 2022. évit pedig 1,5 százalékról 1,4 százalékra mérsékelte.

Az Allianz Research tanulmánya a várható drágulásokkal kapcsolatban nem ennyire optimista. Mint leírták, a világgazdasági trendeket a járvány mellett (után) egyéb események is jelentősen befolyásolják. Szerintük számolni kell a közelgő amerikai választásokkal, a Brexit utóhatásaival, valamint a magas adókkal és inflációval. Ez utóbbi – állítja az Allianz – annak lesz köszönhető, hogy az „állami szektor az ösztönző hatású intézkedéseket követően megpróbálja majd visszanyerni pénzügyi erejét”.

A tanulmányban kitérnek arra is: bár nem valószínű, de azt sem lehet kizárni, hogy a COVID-19 által okozott helyzet a következő évre is átnyúlik, vagy akár még annál is tovább húzódik. Ebben az esetben a határok továbbra is zárva maradnának, az országok pedig kénytelenek lennének berendezkedni a szigorú korlátozások alkalmazásának és felfüggesztésének hosszabb ideig tartó váltogatására. Amennyiben mindez bekövetkezik, akkor a GDP-pálya L alakú lenne: a fellendülés kezdete egy jó ideig nem látszana, vagyis sok időbe telne, hogy gazdaság visszatérjen a koronavírus előtti növekedéshez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.