2022. április 15., péntek

A FIDESZ MÁRKI-ZAY-T HASZNÁLJA AZ ELLENZÉK SZÉTVERÉSÉRE, EZÉRT FUTTATJÁK A KÖZTÉVÉBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.04.13.


A Fidesz által elfoglalt közmédiában senki nem szerepelhet, csak aki számukra hasznos. Egy propagandagyárban mindent megterveznek, előre kiszámítanak. Nincsnek véletlenek és nincsenek önálló szerkesztői ötletek. Ennek figyelembe vételével kell értékelni azt, hogy a választás után Márki-Zay Péter, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje, csaknem egy órát beszélhet Lánczi Tamás 48 perc című műsorában. Mindez nem lehet független attól, hogy Márki-Zay Péter a választás után az ellenzéket támadta, Orbánnak viszont ajánlatott tett az együttműködésre.

Harrach Péter már a választás előtt azt mondta, hogy több lehetőséget kellett volna adni Márki-Zay Péternek, hogy szabadon beszéljen, mert az a Fidesznek hasznos lett volna. Ahogy hasznos volt szinte minden megszólalása, mert a Fidesznek kedvezett, az ellenzéknek pedig ártott. Hiába próbálta másnaponta megmagyarázni, hogy nem azt mondta, amit mondott. Most azonban még ennél is többről lehet szó, mert a választás szempontjából már nincs tétje a beszélgetésnek: az ellenzék megosztása és lejáratása szempontjából nagy lehetőséget láthat benne a Fidesz propagandagyára.

Márki-Zay már miniszterelnök-jelölti megválasztása után azt mondta, hogy ő “leváltotta az ellenzéket”, ezzel szemben az általa állítólag leváltott ellenzék miniszterelnök-jelöltje volt. Ha valamiért érdemes lenne ezt az ellenzéket leváltani (ha nem hajlandó felhagyni azzal, hogy négyévente a választásokon, majd a parlamentben legitimálja az Orbán-rendszert, s demokráciának láttatja Orbán diktatúráját), hogy valaki a rendszeren kívül szervezzen ellenzéket. De Márki-Zay nem ezt akarta, hanem éppen ellenkezőleg: a legitimációt eredményező választás vezéralakja akart lenni.

Miután választania kellett a polgármesterség és a parlamenti mandátum között, az előbbit választotta, és meghirdette, hogy mostantól nincs “ellenzék”, hanem “ellenállás” van. Ezzel azt mondja, hogy azt az ellenzéket, amelynek egy héte még ő volt a miniszterelnök-jelöltje, és győzelem esetén ő lett volna a kormányfője, meg kell tagadni, semmissé kell nyilvánítani, és tőlük függetlenül kell “ellenállást” kifejteni. Hogy ez az “ellenállás” milyen lenne, azt jól kifejezi, hogy több alkalommal is elmondta, hogy az egykori, történelmi “Kiegyezéshez” hasonló kiegyezést keres Orbánnal.

Mint mondta, azt javasolná Orbánnak, hogy ne “Rákosi”, hanem “Kádár” legyen, aki a “másképpen gondolkodókra” is számít. Márki-Zay Péter “ellenálló” egy Kádár-rendszer típusú megoldással már elégedett lenne, egy orbáni “Kádár-rendszerrel” kiegyezne: ha Orbán elfogadná őt ebben partnernek, ő pedig Magyarország javára igyekezne meghúzni a diktatúra korlátait. Élhető diktatúrát szeretne Márki-Zay Péter ellenálló, aki ezek szerint nem radikálisabb, hanem együttműködőbb ellenzékre cserélné a jelenlegit. Nem kell annyira radikálisnak lenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.