2022. május 30., hétfő

NAGYOT BUKOTT AZ ÁLLAM A GYŐRI QUAESTOR-SZTORIN, DE MEGSZEREZTE A STADIONT

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA, SPIRK JÓZSEF
2022.05.30.


A színfalak mögötti osztozkodásba fordult át az elmúlt hetekben a győri Quaestor-vagyonra kiírt árverés. Paár Attila győri építőipari milliárdos érdekeltsége a januári sikeres licit után megszerezte az ETO-hotelt, a bevásárlóközpontot és a futballstadiont, ám a 16 ezer néző befogadására alkalmas pálya végül mégis az államnál kötött ki. A két fél között februártól május közepéig csereberék zajlottak, de eddig sem az árverésről, sem az azt követő ügyletekről nem hoztak nyilvánosságra információt. Az biztos, hogy az állam hatalmasat bukott a sportkomplexumon, Paárék számára viszont akár nullszaldósra is kijöhetett az elvileg sokmilliárdos ingatlanvásár.


Az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. decemberben hirdette meg licitre a bedőlt quaestoros sportcégek, az ETO Park Kft. és a Győri ETO FC Labdarúgó Kft. ingatlanait. A győri stadiont és a körülötte elhelyezkedő komplexumot egy 8,2 milliárd és egy 1,8 milliárd forintos becsértékű csomagban árulták. Bár az árverés januárban eredményesen zárult, az új tulajdonosok nevét a mai napig nem hozták nyilvánosságra.

Amit eddig hivatalos forrásokból tudni lehetett:

- a 2021 utolsó napján indított árverésekre már az első tíz percben befutott egy-egy anonim ajánlat, több aztán a licit január 17-i zárásáig nem is érkezett. Mindkét ajánlat a kikiáltási árral pályázott a csomagokra, nem akadt jelentkező, aki feljebb srófolja.

- A nagyobbik, 8,2 milliárdos csomagba az ETO Park Kft. „hagyatékát” pakolták. Az állami felszámoló ebben hat tételt hirdetett meg, melyek közül a legértékesebb 4,7 milliárdos áron a bevásárlóközpont volt. Ide sorolták be 1,3 milliárd forintért a 16 ezres ETO-stadiont és 1,7 milliárdért a négycsillagos, 103 szobás ETO-hotelt is. További, kevésbé értékes tétel volt az edzőközpont, a hőközpont és az úgynevezett promenád.

- A kisebbik csomagba a Győri ETO Kft. két ingatlana került: a komplexum 17 hektáros parkolója 1,7 milliárdért, és az edzőközpont egy része 110 millióért.

- Az ETO Park része annak a nagy értékű ingatlanvagyonnak, amelyet a Quaestor 2015-ös csődje után a rendőrség, majd a bíróság is bűnügyi zár alá vett. Ezt és az egymilliárd forintos vagyonelkobzás-biztosítási terhet tavaly novemberben, egy hónappal az árverés előtt törölték a hatóságok.

Az ingatlanok legfrissebb földhivatali adataiból az látszik, hogy a licit után meglepő osztozkodás kezdődött...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.