2023. február 14., kedd

MIKOR ÉRDEMES GYEREKPSZICHOLÓGUSHOZ FORDULNI?

TELEX
Szerző: PEER KRISZTINA
2023.02.14.


Egy gyerek tünete a családnak mint rendszernek a zavarát jelzi – mondja gyermekpszichológus szakértőnk, aki ezúttal abban segít, hogyan és mikor érdemes pszichológus segítségét kérni, ha a gyerekünknél viselkedésbeli változást tapasztalunk.


Gyermekpszichológusként rendszeresen megkeresnek a barátaim, ismerőseim: szeretnék elmondani, mi a gond a gyerekkel, én pedig segítsek nekik abban, hogy ezzel érdemes-e felkeresni egy pszichológust. Ilyenkor mindig elmondom, hogy egyrészt nagyon nehéz egy néhány perces beszámoló után ezt felelősséggel megítélni, másrészt – ami talán sokkal fontosabb – az ezzel kapcsolatos kérdéseit, dilemmáit és az ezek nyomán megjelenő belső feszültségét ő tudja, ő érzi igazán, ezért ő tudja eldönteni, mire van szüksége.

De mindenkit arra biztatok, ha van benne bizonytalanság és megválaszolatlan kérdés, akkor érdemes akár csak konzultáció keretében beszélnie egy szakemberrel, ahol majd közösen eldönthetik, merre menjen tovább a folyamat. A pszichológusi munka is egy szolgáltatás, tehát annak, aki igénybe veszi a szolgáltatást, van választása. A gyerekét pedig mindig a szülő ismeri a legjobban, ő a legkompetensebb az életében, ezért muszáj, hogy ezt a döntést ő maga hozza meg.

Ebben az írásban abban igyekszem segíteni, hogy mely kérdéseket érdemes a döntéshez végiggondolni, és mire lehet a folyamat során számítani...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.