2023. június 29., csütörtök

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MAGYAR NARANCS
2023.06.29.



A SZERK.


A SZERK.
Kicsekkolt, visszatér


„Nagyon becsületes mérlegelést követően ma tudom, hogy nem lenne elegendő erőm egy következő mandátumhoz. Befejezem tehát mandátumom utolsó évét, és ebben a tisztségben való szolgálatom véget ér” – közölte a múlt hét elején Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök. Tudja az isten, hogy jó időpontot választott-e ehhez.

A SZERK.
A késleltetési szakasz


Jevgenyij Prigozsinnak a közelmúltban számos szakmai és emberi kifogása merült fel az ukrajnai „különleges hadműveletet” ex officio irányító orosz katonai vezetéssel szemben.

PUBLICISZTIKA

LÁSZLÓ CSABA
Bekerítve

Zsákutcában a kormány gazdaságpolitikája

A kormány és a jegybank elmúlt 12 évben elkövetett kül- és gazdaságpolitikai hibáinak következményei most egymásra halmozódnak, és szinte megoldhatatlan helyzet elé állítják az ország gazdaságáért felelős két intézményt. Mintha minden összeesküdött volna ellenük – miközben e hibák terheit az ország lakói viselik.

EÖRSI MÁTYÁS
Vétók és vétkek

Orbán botja és az EU küllõi

A magyar kormány hosszú évek óta, rendszeresen vétó emelésével fenyegeti meg az Európai Unió döntéshozatali folyamatait. Legutóbb például az Oroszország elleni 11. szankciós csomag támogatásának a feltételeként azt szabta meg, hogy az ukrán kormány vegye le az általa vezetett, a háború nemzetközi szponzorait tartalmazó listáról az OTP Bankot. Ám Magyarország végül megszavazta a 11. szankciós csomagot is, és az OTP maradt az ukrán kormány listáján.

KÜLPOL

INTERJÚ
„A civilek példátlan szolidaritással reagáltak”

Marius Nistor szakszervezeti vezető a romániai pedagógussztrájk sikeréről

Ami Magyarországon a pedagógusoknak nem sikerült, azt a hazainál határozottabb fellépéssel román kollégáik elérték. Marius Nistorral, a legnagyobb román pedagagógus érdek­védelmi szervezet, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnökével nemcsak ennek okairól, hanem a változatlanul fennálló gondokról is beszélgettünk.

INTERJÚ
„Az ellenállás: teremtés”

Behrouz Boochani író, újságíró, menekültjogi aktivista

Kurd újságíróként el kellett menekülnie Iránból. Hét évet töltött ausztrál menekülttáborokban, nagy részét börtönkörülmények között. Az onnan küldött szöveges üzeneteiből áll a Nincs barátunk, csak a hegyek című könyve, amelynek fontos szerepe volt az ott kialakult illegális és erőszakos rendszer leleplezésében.

BELPOL

ORBÁN AZ ÁSZ-SZAL LEHETETLENÍTENÉ EL AZ ELLENZÉKET
Senki pénze, mindenki büntetése


Hárommilliárd forintnál is többre büntetheti az ellenzéki pártokat az Állami Számvevőszék tiltott kampánytámogatás miatt. Ezzel végleg agyagba döngölnék a jövő évi választások előtt az amúgy is nagy bajban lévő ellenzéket, amely egy dologban ért egyet: mindent jól csináltak, semmiről nem tudtak.

SZÉLHÁMOSOK AJÁNLOTTAK „SEGÍTSÉGET” BAJBA JUTOTT VÁLLALKOZÓKNAK
A két K. elintézi


A nemzetbiztonsági szolgálat állományába tartozóknak hazudva magukat, egy bűnbanda tagjai olyan vállalkozóknak ígértek segítséget, akiknek a cégeivel szemben eljárások folytak. Büntetőperük nemrég kezdődött a Gyulai Törvényszéken. Minden ízében magyar történet következik.

AZ AGRÁRTÁMOGATÁSOK SORSA MAGYARORSZÁGON
Mindig a régi barázda


Ezermilliárd forint körüli összegben fizettek ki agrártámogatásokat tavaly is Magyarországon, ennek több mint 70 százaléka származott uniós forrásokból. A pénz javát szokás szerint a rezsimkompatibilis nagyvállalkozói kör nyelte le.

LÁZÁR JÁNOS FENYEGETI HÓDMEZŐVÁSÁRHELYET
Lesz kapsz, nem lesz kapsz

Tűrhetetlen, hogy egy hivatalban lévő miniszter a politikai fenyegetés, zsarolás hangnemében szólaljon meg: ezt nem most mondta Lázár Jánosról, hanem 2006-ban Veres János pénzügyminiszterről a fideszes Deutsch-Für Tamás. Vajon még most is tűrhetetlen?

ZENE

NAPOZÓ - NAGY NYÁRI MELLÉKLET
„Megőriztem azt, aki vagyok”

Würtz Klára zongoraművész

A Hollandiában élő zongoraművész most Schubert-műsorával látogat haza, a Fesztivál Akadémia meghívására. Gyökerekről, zenei hatásokról és erős művészeti örökségéről is beszélgettünk vele.

NAPOZÓ - NAGY NYÁRI MELLÉKLET
„Már nem tudjuk, miből lesz sláger”

Álvaro Soler énekes-dalszerző

A harminckét éves zenész közös dalt énekelt Jennifer Lopezzel, legismertebb slágere, a Sofia dallamát pedig az is ismeri, aki csak a szomszédból hallgat rádiót.

NAPOZÓ - NAGY NYÁRI MELLÉKLET
„Menj a hosszabb úton”

Joyce El-Khoury énekesnő

A libanoni származású kanadai énekesnő júliusban Carmen szerepét énekeli a burgenlandi Szentmargitbányán sorra kerülő előadásokon, de októberben eljön Budapestre is, egy egészen más szerepben.

INTERJÚ
„Nem tervezek mást csinálni”

Juhász Zoli zenész

A veszprémi dalszerző-frontember még hisz a rockban, de a gitárszólókban nem annyira. Nemrégiben a Kispál és a Borz előtt melegített a Budapest Parkban, és nem jött zavarba a színpad méreteitől.

MI A KOTTA?
Normális géniusz


Klasszikus zenei programajánló a 2023/26. hétre

KÖNYV

NAPOZÓ - NAGY NYÁRI MELLÉKLET
Queer Erasure

Hová tűntek a melegek a magyar irodalomból?

Nem volt múltunk. Megsemmisítették, el­égették, cenzúrázták, miután a szereplőit némaságra és bujkálásra kényszerítették.

RÉS A PRÉSEN
„Késésben vagyok”


Lugosi Viktória író

KÉPZŐMŰVÉSZET

NAPOZÓ - NAGY NYÁRI MELLÉKLET - KIÁLLÍTÁS
Lelkiismereti okokból

Boris Lurie & Wolf Vostell - Művészet a soá után

„Van itt egy kimondhatatlanul súlyos ellentmondás: a holocaustról, erről a felfoghatatlan és áttekinthetetlen valóságról egyedül az esztétikai képzelet segítségével alkothatunk valóságos elképzelést. Viszont a holocaust elgondolása önmagában véve olyan roppant vállalkozás, olyan vállakat roskasztó szellemi feladat, hogy többnyire meghaladja a vele küszködők teherbíró képességét” – mondta Kertész Imre 1991-ben, a Hosszú, sötét árnyék című előadásán.

NAPOZÓ - NAGY NYÁRI MELLÉKLET - KIÁLLÍTÁS
Nők, akiket kiírtak

Ki a raktárból! 2.

Sok nőt egyszerűen kihagytak a művészettörténetből. Mintha sosem léteztek volna, nem kerültek be a művészeti lexikonokba sem. A Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum kiállításán elfeledett 20. századi művészek munkáit mutatják be.

INTERAKTÍV

NAPOZÓ
Nagy Nyári Snoblesse Oblige 2023


Kulturális programajánló

Egy hét kultúra 2023/26.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/26.

Rövid hírek: pestis, féreg, villám...

Snoblesse Oblige 2023/26.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/26.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

KRITIKA

KÖNYV
„Nem is ilyennek képzeltem az angyalokat”

Kácsor Zsolt: Pokoljárás Bipoláriában

Mindannyian ismerünk rémtörténeteket bipoláris zavarban szenvedőkről – hogyan adta át X. egyhavi fizetését a taxisofőrnek, Y. hogyan kergette meg késsel a gyerekeit, mert a hang azt mondta, áldozza fel őket, vagy az agyongyógyszerezett Z. hogyan hirdette magáról, hogy ő egy robot.

LEMEZ
Tripla vagy semmi

The Smashing Pumpkins: ATUM: A Rock Opera in Three Acts

Van, akit már a rockopera szó hallatán kiráz a hideg, pedig a múltban akadtak érdekes, izgalmas művek a műfajban, még ha sok klasszikust nem is tudunk felsorolni.

TÉVÉSOROZAT
Nem dalol

Az idol

Nehéz Az idol című tévésorozatról írni a nagy médiazaj közepette.

FILM

INTERJÚ
„Kóbor macskaként jártunk”

Lola Doillon rendező

Tévésorozatként folytatódik a 2000-es évek nagy sikerű európai vígjátéka, a Lakótársat keresünk. A Görögsaláta francia rendezőjével Európáról és az európai fiatalokról beszélgettünk, és persze arról, hogy mi minden változott meg a film bemutatása óta eltelt két évtizedben.

TÉVÉSMACI
Érte sülnek a malacok


Amikor Sztupa és Troché az erdőn motoroztak, erdei motrozókként beszéltek magukról.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Piros orr mesék – Nevetésben a remény


Zoli, a bohóc elmeséli, hogyan került a cirkuszból a kórházba, és közben azt is megtudjuk róla, hogy ő valóban piros orral született.

VISSZHANG: FILM
Flamin’ Hot


Richard Mon–tañez szegény mexikói bevándorlók gyermeke.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Kizárólag az utókor számára


Az előadás Janikovszky Éva 1938-tól 1944-ig, azaz 12 és 18 éves kora között vezetett naplóin alapul.

VISSZHANG: ANIMÁCIÓS FILM
Elemi


Az ellentétek vonzzák egymást – állítja romantikus komédiák sora a Párducbébin át a Harry és Sallyn keresztül a Csaj nem jár egyedülig.

VISSZHANG: LEMEZ
Juan Wauters: Wandering Rebel


Az uruguayi születésű, de Amerikában élő Juan Wauters nagyjából tíz évvel ezelőtt oszlatta fel The Beets nevű zenekarát, hogy szólókarrierbe kezdjen.

VISSZHANG: DOKUMENTUMFILM
Vigyázzatok Mayára!


Egy 10 éves kislány megbetegszik. Ritka betegségét az orvosok zöme nem ismeri.

VISSZHANG: KONCERT
Kevin Morby


Először akkor hallottunk róla, amikor az előző évtized elején jó kis indie-folk lemezeket adott ki brooklyni csapatával, a Woodsszal.

VISSZHANG: LEMEZ
Eric Whitacre: Home / Voces8


A kortárs kóruszene szőke hercegének bársonypárnás kompozíciói nálunk is számos rajongót vonzanak.

LÉLEK

A TÚLSÚLY ÁLDOZATAI
„Nem az étellel, az élettel van bajunk”


A fejlett világban évtizedek óta egyre nagyobb gond az elhízás – a szakemberek szerint olyan tempóban romlik a helyzet, amit képtelenség megfogni. A közvélekedés még mindig az, hogy a súlytöbblettel élő emberek egyszerűen akaratgyengék, holott a túlevés sokaknál genetikus meghatározottságú, vagy súlyos lelki betegségből adódó függőség.

TUDOMÁNY

MI MARAD A HÁBORÚ EMLÉKEIBŐL SZÁZ ÉV MÚLVA?
Szétlőtt, kivágott, felszentelt eperfa


A kisember szenvedése felé forduló történettudomány sok újat tár fel az I. világháborúról, és vannak, akiket ez meg is érint. Például az ukrajnai Bohrivka falu lakói sütöttek-főztek, vacsorával várták a magyar kutatódelegációt a száz évvel ezelőtti harctéren.

GASZTRO


CHILI&VANÍLIA
Érik a meggy


Húsgombóc tárkonyos meggymártással

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Sztár

Az új üdítőital 1969-ben jelent meg az Országos Szeszipari Vállalat termékcsaládjaként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.