2024. március 16., szombat

AZ ÁTLÁTSZÓ, A K-MONITOR ÉS A TRANSPARENCY IDÉN SEM FOGADTA EL A KORRUPCIÓELLENES MUNKACSOPORT ÉVES JELENTÉSÉT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2024.03.15.


A jelentés nem ad valós képet a Magyarországi korrupciós problémákról és nem tartalmaz elegendő ambiciózus vállalást, továbbá hiányzik belőle a magyarországi korrupciós helyzettel történő valós szembenézés. Többek között emiatt szavazott nemmel az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport 2023. évi jelentésének elfogadásakor. Egyúttal hiányolták a konkrét esetek valamint a kiemelt korrupciós kockázatokat bemutatását: a pártfinanszírozást, a kampányköltéseket, a vagyonnyilatkozatokat vagy épp a közérdekű bejelentők helyzetét.

Elfogadta éves jelentését a Korrupcióellenes Munkacsoport, azonban a döntés nem volt egyhangú. A 2023-as évet elemző dokumentumra 17 tag szavazott igennel, 3 nemmel – utóbbiak a munkacsoport 3 civil tagja: az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International delegáltjai voltak. A tavalyihoz hasonló döntésük okát egy különjelentéssel magyarázták meg a nemmel szavazó szervezetek.

Az Integritás Hatóság mellett 2022-ben egy olyan Korrupcióellenes Munkacsoport (KEMCS) is létrejött, amelyben a kormánytól valóban független civil szervezetek is részt vehetnek. A Munkacsoportban állami szervek által delegált tíz tag, valamint tíz civil tag dolgozik együtt, továbbá több almunkacsoportot is kialakítottak, amelyekben állami és civil tagok is részt vesznek. A Korrupcióellenes Munkacsoport elemző, javaslattevő, véleményező és döntés-előkészítő feladatokat lát el.

A Munkacsoport március 14-én tette közzé a 2023. évről szóló, második éves jelentését (PDF), amely 18 konszenzusos (tehát az állami és a civil tagok által egyaránt elfogadott), valamint 10 nem konszenzusos, csak a civilek által támogatott javaslatot tartalmaz.

Két civil tag, a K-Monitor és a Transparency International (TI) különjelentést (PDF) is közzétett a KEMCS eddigi munkájának értékeléséről, amelyet Katus Eszter, az Átlátszó munkatársa, Kutasi Gábor (Magyar Közgazdasági Társaság), dr. Várady Szilvia, Hegedűs Mihály és Sándor Tamás tag is véleményezett és támogatott.


„Ugyan a 2022. évre vonatkozó jelentésünkben foglalt javaslatok egy része megvalósult vagy megvalósulása folyamatban van, azonban a komolyabb horderejű javaslatok megvalósítása érdekében nem történt kormányzati intézkedés. A most elfogadott, 2023. évre vonatkozó jelentésünk civil oldali javaslataink többsége nem konszenzusos, azaz az állami tagok által nem támogatott formában kerülhetett csak a KEMCS-jelentésbe. Mindazonáltal a jelentés többségi elfogadása is jelzi azt a bizakodást, hogy a közös munkával és a közösen kidolgozott, elfogadott javaslatok implementálása révén sikerül a korrupciót visszaszorítani” – mondta el dr. Várady Szilvia, a KEMCS alelnöke a hivatalos jelentés kapcsán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.