2017. március 5., vasárnap

"ITT AZ IDŐ. HOGY MEGMENTSÜK AZ EGÉSZSÉGÜGYET"

KÉRI LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Kéri László
2017.03.05.


- írja a 2010-es kormányprogram ötvenharmadik oldalának ezen ágazattal foglalkozó fejezetcíme. Ami azt illeti, a következő nyolc oldalon felsorakoztatott hiánylista, panaszáradat és vádirat valóban indokolttá tette a drámai felütést. A javaslatok, a Fidesz kormányzati ígéretei pedig olyanok, mintha egy Sándor Mária-vezette tüntetés követeléseinek vezérmotívumai lennének.

"A szocialista -szabaddemokrata kormányok az ágazat finanszírozását az aktuális gazdasági helyzethez igazították. A ""maradékelv"" érvényesült a költségvetés tervezésekor is, így a beteg emberek érdekei másodlagosak voltak." - írják a program 56.oldalán, s ebből teljesen logikusan vezethető le az a fajta végeredmény, aminek következtében az ágazat egészében a kilátástalanság, a lepusztulás, az elszegényedés és a reménytelenség vált uralkodó közhangulattá.

"Az ágazatot jelenleg a beszállítók hitelei, valamint az orvosok és a nővérek hivatástudata tartja életben." - fogalmazza meg a fejezetet bevezető, általános összegzés végső következtetése. /53.o./ A kilenc alpontra tagolt elemzés meglehetősen pontos, igen kritikus és őszinte körképet fest az új évezred magyar egészségügyi rendszerének tarthatatlan állapotairól. Ami - egy másik, nem megengedhetetlen olvasatban - azt is jelenti, hogy a kormányzati felelősség átvételére készülő Fidesz-elitnek meglepően alapos ismereti voltak az ágazatban uralkodó tragikus helyzetről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.