2018. március 27., kedd

TREZOROKBAN SZUNNYADHATNAK A POLITIKUSOKAT TERHELŐ IRATOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.03.27.


Kavarog a botrány a különböző, valamilyen módon pénzmosásnak minősíthető, illetve annak láttatható ügyekben. A hazai szabályozás elég kemény (keményebb, mint sokan azt hinnék), de a hatóságok határozottsága és hatékonysága mintha erősen hibádzna. A vizsgálható iratokat viszont a bankoknak 8-10 évig meg kell őrizniük.


Az FBI tanúvédelmi programja védi az Egyesült Államokban azt a magyar állampolgárt, aki kulcsfigura lehet a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában – írta meg a Magyar Nemzet. Az amerikai hatóságok úgy vélik, ő is egy szem volt abban a láncban, amelynek a segítségével az elmúlt években 3-4 milliárd euró, vagyis ezerháromszázmilliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra. A pénz – az amerikaiak gyanúja szerint – a nyertes uniós pályázatok „alkotmányos költsége”, a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék.

Az ügy elég horrorisztikusnak tűnik (gyorsan jöttek a cáfolatok is), de ahogy érzékeltük: mindenki saját politikai szimpátiája alapján értékeli a leírtakat. Egyébként a netes kommentek, a hozzánk eljuttatott jelzések alapján egyértelmű: alig akadnak olyanok (ebbe még – nyilvánvalóan nem ezzel a területtel foglalkozó – bankárokat is beleérthetünk), akik pontosan tudják, illetve értik, milyen az a szisztéma, ami arra hivatott, hogy a pénzmosást ne lehessen könnyedén űzni.

A dolog fő letéteményese a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Pénzmosás Elleni Információs Iroda, a FIU. A bankoknak és pénzváltóknak, de a könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végző, valamint az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatóknak is jelenteniük kell a gyanús ügyeket. Ide tartoznak a különös készpénzbefizetések és –felvétek vagy szokatlan számlamozgások, bárkitől is származzanak.

Gyanúra ad okot például, ha számla korábbi forgalmához képest hirtelen megélénkülnek a nagy értékű átutalások, készpénzbefizetések és -kivétek, vagy ha egy gazdasági társaság a jóváírt összegeket közel ugyanolyan értékben azonnal vagy rövid időn belül továbbutalja.

Ha a hatóságok valóban fellépnének...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.