2018. november 29., csütörtök

A KÁDÁR-RENDSZER FELÉ ROHAN A MAI OKTATÁS

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.11.29.


Hiába jöttek-mentek a kormányok, 2010-ig senki sem nyúlt hozzá az oktatás alapkérdéseihez. Az Orbán-kormány aztán sok mindent felforgatott, amit jobbról és balról is tehetetlenül néztek. Pokorni Zoltán volt fideszes miniszter a Kádár-rendszer szellemét érzi az oktatásban, ahogy Horn Gábor egykori SZDSZ-es politikus is. Harminc éves lett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, úgyhogy átbeszélték az alapítók, hová jutottunk.

Ha valaki kételkedik benne, hogy 2010 korszakhatárt jelentett a modern Magyarország történetében, képzelje el, amint egykori fideszes, SZDSZ-es és szakszervezetis vezetők egymás hátát lapogatva nosztalgiáznak a rendszerváltásról, bírálják a mai oktatási rendszert anélkül, hogy bárki kíváncsi lenne rájuk a mostani hatalomból.

Ez történt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) harmincadik születésnapi, “Elveszett illúziók” című kerekasztalán. A szervezet alapítói közül ott volt
- Mendrey László (2010-től idén áprilisig PDSZ-elnök),
- Horn Gábor (korábbi SZDSZ-es országgyűlési képviselő, a Közgazdasági Politechnikum alapítója) és
- Pokorni Zoltán (1998 és 2001 között fideszes oktatási miniszter, 1994-től 2014-ig parlamenti képviselő, 2006 óta hegyvidéki polgármester).

Hozzájuk csatlakozott Radó Péter oktatáskutató és Horváth Péter, a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke. Viszont hiába hívták, nem volt ott Palkovics László innovációs miniszter és Hajnal Gabriella, az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ vezetője sem. Előbbi nem is válaszolt, utóbbi először ígérte, aztán mégsem ért rá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.