2019. január 31., csütörtök

KÉPVISELŐK ÉS KORMÁNYTAGOK VAGYONA: MINDENKI AZT BLÖFFÖL, AMIT NEM SZÉGYELL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKOTAY CSABA
2019.01.31.


A bevallási rendszer látszatra szigorú, csak épp senki nem néz az adatok mögé.

A jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer nem gátolja a korrupciót. Nem alkalmas ugyanis arra, hogy megakadályozza azt a fajta ügyeskedést, amivel kikerülhető annak nyilvánosságra kerülése, ki hogyan gazdagodott meg - mondta lapunknak Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője, a mentelmi bizottság alelnöke. A testület KDNP-s elnöke, Hargitai János ugyanakkor nem látja indokoltnak a szigorítást, mert, mint a Népszavának elmondta, a vagyonnyilatkozati eljárás „minden fogyatékosságával együtt viszonylag szigorú”. 

A nyilatkozatokat a többi között a parlamenti képviselőknek és a nemzetiségi szószólóknak, valamint a vezető állami tisztségviselőknek január végéig – azaz ma éjfélig – le kell adniuk, és ezt utána nyilvánosságra hozzák. 

Csakhogy sok esetben a vagyoni helyzetről, illetve a vagyonosodásról nehezen hihető adatokat tartalmaznak a papírok. Sok olyan képviselő van, aki szinte semmilyen vagyont nem tüntet fel, és bőven akadt példa arra is, hogy utólag kiderül: mégsem felelnek meg a valóságnak a nyilatkozatban szereplő számok. 

Emlékezetes, amikor évekkel ezelőtt Rogán Antalról derült ki, hogy ingatlana mégsem akkora, mint amekkorát feltüntetett, így a lakása utólag „megnőtt”. Azt is vagy elhiszi valaki vagy nem, hogy a tavalyi adatok szerint Orbán Viktor kormányfőnek mindössze 993 ezer forint megtakarítása volt. Kérdés, most feltünteti-e a nyilatkozatában a Garancsi István vendégeként megtett magánrepülős útjait. Ha nem, akkor sem kell következményektől tartani, hiszen Semjén Zsolt ellen sem indult eljárás, miután kiderült: éveken át svédországi luxusvadászatokon vett részt. 

Bánki Erikről, a Fidesz egyik gazdaságpolitikusáról néhány hete derült ki, hogy több olyan értékes tulajdona volt, amelyek nem szerepeltek a nyilatkozatában. Például az a száz hektár föld Erdélyben, amelyről decemberben írt a Direkt 36, valamint az a - szintén a portál által bemutatott - két Duna-parti lakás, amelyek a képviselőé voltak, bár ez a nyilatkozatában nem látszott. Bánki – akinek a bevallásában egyébként földek, részvény, életbiztosítás és például BMW motor is szerepel – azt állította: azért nem vallotta be az erdélyi földet és a két Duna-parti lakást, mert ezeknek nem ő volt a tulajdonosa, hanem a tulajdonában lévő cég, aminek a vagyonával nem kell elszámolnia. Ebből is látszik, akadnak olyan „kiskapuk”, amelyek megnehezítik azt, hogy tényleg látni lehessen, mekkora vagyona van a képviselőknek. 

– A rendszer abban szigorú, hogy le kell adni a nyilvántartást és fel kell tüntetni a tulajdont, de e mögé a vagyonnyilatkozat nem néz be, nem alkalmas arra, hogy komolyan követhetők legyenek a különböző tulajdonok és vagyontárgyak – állítja Kocsis-Cake Olivio. Mint fogalmazott, különféle cégeken és strómanokon keresztül el lehet bújtatni lényegében bármit, vagyontárgyakat vagy akár pénzösszegeket is, így nem derül ki, hogy az adott politikus jutott-e olyan előnyhöz, amely abból fakad, hogy ő képviselő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.