2019. szeptember 30., hétfő

ORBÁN KILÉPTETNÉ AZ ORSZÁGOT AZ EU-BÓL? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / KLUBRÁDIÓ
2019.09.30.


Bár a miniszterelnök az ellenkezőjét mondta, a nemzetközi sajtó szerint egyre többen feltételezik, hogy a brit példát akarja követni. Mint ahogy azt is, hogy egyszemélyi uralmat épít.

Mivel állandóan hadban áll Orbán Viktor az Európai Unióval, joggal feltételezték egyre többen, hogy követi a britek példáját, és távozik az unióból – írja a Reuters/Yahoo News azok után, hogy a magyar kormányfőt a Fidesz újraválasztotta elnökének és ennek apropóján elmondta, hogy Magyarország az Unió tagja marad. Aminek persze megvan a magyarázata, teszi hozzá a tudósítás, hogy bőkezűen osztja a pénzt számára a közösség. Mindenesetre a jogállami normák be nem tartása miatt őt kritizálókat ismét igyekezett helyre rakni Orbán Viktor, miszerint: a magyarokon kívül senki más nem dönthet az ország sorsáról.

Európa keleti és nyugati felének ki kell egyeznie

A Reuters a beszédből még két dolgot emelt ki: miszerint a különbségek ellenére Európa keleti és nyugati felének ki kell egyeznie, kompromisszumot kell kötnie, de elsősorban a másik oldalnak fel kellene hagynia a volt kommunista országok jelenlegi kormányait ostorozó politikájával. Ha mi nem küldünk hozzájuk fizetett politikai aktivistákat, akkor ők se tegyék – szólított fel Orbán, itt Sorosra és a civil szervezetekre utalva. Az EU költségvetése nem arra való, hogy a liberálisoknak tetsző csapatokat, médiumokat és az ő céljaikat szolgáló bevándorlókat finanszírozzák, tüntetésszervezőket és aktivistákat képezzenek ki. Ha tényleg egyben akarják tartani az Uniót, akkor fel kell hagyniuk az effajta gyakorlattal – figyelmeztetett a kormányfő.

Nincs jogállamiság, nincs pénz

Nos, épp az elhangzottakkal egyidőben jött ki a soros uniós elnökséget betöltő Finnország kormányfői nyilatkozata, amelyben Antti Rinne ezúttal is megerősítette, hogy megcsonkítják az uniós normákat be nem tartók támogatását. Mindezen túl úgy néz ki, - mondta el a közszolgálati tévében, hogy minden uniós ország osztja ezt az álláspontot, amiről pénteken egyeztetett Brüsszelben – számol be erről is a Reuters, de említhetem a Washington Times-ot is. S mondta mindezt a finn miniszterelnök azt megelőzően, hogy ma Budapestre és Prágába utazik.

Az írás nem mulasztotta el megjegyezni, hogy már augusztusban támadást indított a finn kormány ellen Orbán Viktor és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, akik legfőképp alkotmányos ügyeik visszásságaira hívták fel az uniós országok figyelmét. Antti Rinne nemcsak hogy visszautasította az őket ért vádakat, hisz az Economist által mért demokrácia idexe alapján Finnország az élen jár, de még hozzátette azt is, hogy nem akar egyetlen országot sem pellengérre állítani, ellenben meg akar védeni minden uniós állampolgárt a despotáktól, akik fittyet hánynak a jogállamra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.