2019. szeptember 30., hétfő

DÉLIG GONDOLKOZHAT TRÓCSÁNYI SORSÁN AZ EP JOGI BIZOTTSÁGA

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.09.30.


Hétfő délelőtt dől el, hogy az Európai Parlament jogi bizottsága teljesen alkalmatlannak találja-e Trócsányi Lászlót, hogy az EU biztosa legyen, vagy lát lehetőséget arra, hogy valamilyen intézkedéssel a magyar jelölt javítson a helyzetén.

Múlt csütörtökön két biztos-jelöltről állapította meg az EP jogi bizottsága, hogy egyelőre nem kezdhetik el a meghallgatási procedúrát. Az eljárás alatt különböző parlamenti szakbizottságok faggatják a jelölteket, és a végén a parlament egyszerre szavaz az összes jelölt alkalmasságáról.

A meghallgatások már most hétfőn elkezdődnek, de a magyar és a román biztos egyelőre nem kapott lehetőséget, hogy részt vegyen az üléseken. Mindkettejük esetében összeférhetetlenségi problémákat találtak a jogi bizottságban, ami egy 2017-ben elfogadott eljárásrend alapján egy nulladik lépcsőben átnézte a helyzetüket.

Trócsányit elfogultnak találták Oroszország irányában, mert igazságügyi miniszterként két, az amerikai DEA (Kábítószer-ellenes Hivatal) által Magyarországon lépre csalt orosz fegyverkereskedőt nem az amerikaiaknak, hanem az oroszoknak adott ki, akik azóta szabadon engedték őket. A másik probléma az volt vele, hogy tavaly nyárig papíron társtulajdonos volt egy olyan ügyvédi irodában, ami a magyar kormánynak is dolgozott. Trócsányi érdemben csak az utóbbi vádra reagált: azt mondta, hogy 2007 óta gyakorlatilag nincs köze az ügyvédi irodához, és egyetlen fillért sem vett ki belőle, a tulajdonrészét pedig névértéken adta el 2018-ban, vagyis állítása szerint nem keresett azzal, hogy a cége a magyar államnak dolgozott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.