2019. október 28., hétfő

ORBÁN AZ EURÓPAI ELIT ISTENCSAPÁSA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.10.28.


Felcsút a világ közepe, ott is a stadion VIP-páholya. A New York Times onnan indulva fejti föl, hogyan szipkázzák ki az egészségügyből az uniós pénzeket Magyarországon.

A New York Times egyenesen Felcsútról küldte tudósítását, amelyben először is összehasonlítja az Orbán háza mellett emelt luxus stadiont a lerobbant megyei kórházzal, és arra a következtetésre jut: a két intézmény közti kontraszt hűen tükrözi Orbán Viktor prioritását. Azét az Orbánét, akit Európa nagyhatalmú szélsőséges jobboldali politikusaként mutat be, s aki ugyan a nemzet bajnokának láttatja magát a hazájában, de ezzel egyidőben az európai elit istencsapása. A szerzőpáros szerint az összeférhetetlenség és a korrupció gyanúját erősíti, hogy a gazdag üzletembereket Orbán a Pancho Aréna VIP-páholyában fogadja, ahol még a legfőbb ügyész, Polt Péter is meg szokott fordulni. S akiről meg is jegyzik, hogy maga dönti el, melyik politikus ellen indít, pontosabban nem indít eljárást. Mészároson és Csányin kívül Stumpf Istvánt is fogadta itt Orbán egy-egy mérkőzés alkalmával, aki alkotmánybíróként annak idején felügyelte az alkotmánymódosítást. Mindenesetre elemzők szerint a stadionépítésekhez szükséges pénzt az adótörvények módosításával teremtették elő, ami felveti, hogy lopott pénzekről van szó.

Fociba megy a tao, még a magánegészségügyből is

Ami pedig az egészségügyi mutatókat illeti: a rákbetegségek halálozási statisztikája szerint az utolsó helyen áll hazánk az Európai Unióban. A kórházi fertőzések adatait pedig nem is merik nyilvánosságra hozni, nehogy pánik törjön ki. Zacher Gábor szerint sok orvos havi 300 órát kénytelen dolgozni, mert sok kolléga (kb. 5000) a külföldet választotta. S van olyan beteg, akinek 10 órát kell várnia, míg a sürgősségin sorra kerül. Szócska Miklós volt egészségügyi miniszter viszont védelmébe vette az Orbán-kormány egészségpolitikáját, mert a forrásmegvonás kizárólag a globális válság miatt megroggyant GDP-növekedés arányában csökkent. Nem mellesleg egy példát is említ a cikk, az egyik magánegészségügyi intézmény, amelyik állami szerződést nyert, Orbán futballcsapatának adózott taóban. A Transparency International adatai szerint a vállalati adók csaknem 14%-át a taon-n keresztül a sportra fordították 2011-17-es periódusban. Orbán stadionja Felcsúton 83 milliót tehetett ebből zsebre. A Cholnoky kórház pedig titkos levelezőrendszeren keresztül futtatja a szerződéseket és a pályázati nyerteseket, - a New York Times újságírói hozzájutottak egy-két ilyen levélhez - , s a zárt körből levezethető, miként szipkázzák ki a rendszerből az uniós pénzeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.