2020. október 1., csütörtök

MÉG MANIPULÁLTABBAK A KERESETI ADATOK - JÚLIUSBAN AZ ELŐZŐ HÓNAPHOZ KÉPEST ESETT AZ ÁTLAGKERESET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.10.01.


Júliusban az előző hónaphoz képest csökkentek az átlagkeresetek, ami főleg a korábban kiosztott rendkívüli juttatással magyarázható. Az adatokat ettől függetlenül is számos tényező torzítja. A koronavírus pedig még tovább rontott a helyzeten.

Majdnem 402 ezer forintra rúgott az idén júliusban a bruttó átlagkereset a KSH által frissen közzétett adatok szerint. Ez az összeg közel 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, júniushoz képest azonban 5 százalékos a csökkenés. Ez normális korrekciónak tekinthető, hiszen júniusban kiugró volt a növekedés, amit jelentős részben az egészségügyi dolgozóknak kiosztott félmillió forintos egyszeri rendkívüli juttatás okozott (erről részleteket itt olvashat).

Mint a KSH kimutatta: az idei első hét hónapban (tehát nem csak júliusban) a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 395 900 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 406 500 forint volt. A nettó átlagkereset ugyanebben az időszakban kedvezmények nélkül 263 300 forintot, a kedvezményeket is figyelembe véve 272 200 forintot ért el. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 10 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 10,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.