2021. június 26., szombat

HEGEDŰS D. GÉZA: MEGRENDÍTŐ, AHOGY A LEAR KIRÁLYBAN MAGUNKRA ISMERÜNK - INTERJÚ

JELEN
Szerző: LÁNG ZSUZSA
2021.06.26.


HOSSZÚ ÉS KESERVES BEZÁRTSÁG UTÁN KATARTIKUS ELŐADÁSSAL NYITOTT ÚJRA A KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ, SHAKESPEARE LEAR KIRÁLYA FELKAVARÓ ÉRZÉSEKET ÉBRESZTETT A NÉZŐKBEN: AZ EMBERTELEN HATALOMVÁGY ÉS A NAGYON IS EMBERI OSTOBASÁG, AZ ÁRULÁS, A GAZDAGSÁG GŐGJE ÉS A TESTI-LELKI KISZOLGÁLTATOTTSÁG KONFLIKTUSAI MINDENKI SZÁMÁRA ISMERŐSEK A SZÍNHÁZ FALAIN KÍVÜLRŐL IS. HEGEDŰS D. GÉZÁVAL, AZ ELŐADÁS CÍMSZEREPLŐJÉVEL A NAGYFORMÁTUMÚ RENDEZÉSRŐL, A TÖKÉLETES CSAPATMUNKÁRÓL ÉS ARRÓL BESZÉLGETTÜNK, VAJON MIÉRT NEM VÁLTOZOTT JOTTÁNYIT SEM AZ EMBERI TERMÉSZET TÖBB, MINT NÉGYSZÁZ ÉVE.

Váratlan, de nagyon szerencsés találkozásnak tűnik a Vígszínház egyik meghatározó művészének vendégjátéka a Katonában. Meglepte, amikor Zsámbéki Gábor felkérte a közös munkára?

Mivel az egyik legnagyobb léptékű színházi személyiség, alkotó ember, aki a pályája elejétől társulat-építő, radikális színházi nyelvújító, színigazgató, a felnőttnek tekintett közönséggel együtt gondolkodó rendező hívott fel tavaly tavasszal, a pandémia első szakaszában – és ez valóban váratlanul ért.

Komolyan megkérdezte tőle, hogy melyik szerepre kéri föl?

Igen, amire Gábor szintén egy kérdéssel válaszolt: „Hogyhogy melyikre...?”. Aztán elkezdtük a próbát október közepe táján, amit november 23-án félbe kellett szakítani a járvány újabb brutális támadása miatt. Eredetileg december 20-án lett volna a premier, úgyhogy nagyjából félidőben jártunk, és nagyon érzékeny, a felfedezésnek egyik nagyszerű periódusában érte a társulatot a zárlat híre. Szerencsére Gábor úgy döntött, hogy nem engedjük el a darabot. A kényszer hatására digitális térben folytattuk a próbákat. Ha már bezárkózva kell élnünk, és zoomon kell kommunikálnunk, ami nagy fegyelmet, szoros időbeosztást, komoly koordinációt igényelt mindenkitől, az egész társulat odaadóan csinálta végig az egészet. Lépésről lépésre, jelenetről jelenetre hoztuk létre a virtuális találkozásokat. Végül az a sok-sok energia, ami ez alatt az idő alatt összegyűlt bennünk, robbanásszerű hatást váltott ki, amikor visszatérhettünk a Katona színpadára. Ahol már várt minket Khell Csörsz monumentális üres tere, egy domborzatos, kiszámíthatatlan, bizonytalan felületű, végtelenül furcsa világ, ahol minden megtörténhet velünk, ami az emberrel megtörténhet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.