2021. szeptember 19., vasárnap

„KIÉGETT TANÁROK, FÁRADT SZÜLŐK, MAGUKRA HAGYOTT GYEREKEK” – SZÜLŐK ÉS PEDAGÓGUSOK SZÁZAI ÍRJÁK MEG TAPASZTALATAIKAT AZ OKTATÁSI RENDSZERRŐL

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2021.09.18.


Nemrég országos felmérést indított a Szülői Hang közössége, hogy fény derüljön az iskolákat és óvodákat sújtó rendszerszintű problémákra – szúrta ki az mfor.hu. A Szószóló a gyerekekért című kezdeményezés lényege, hogy a szülők és pedagógusok közösen emeljék fel szavukat a gyermekek jövője mellett, a szakmaiatlan kormányzás ellen.

A szülői közösség szerint az oktatási rendszer képtelen felkészíteni gyermekeket a jövő kihívásaira, az óvodákat és iskolákat súlyos rendszerszintű problémák sújtják. A pedagógusok anyagi és szakmai megbecsültsége csapnivaló, és ez drámai pedagógushiányhoz vezet – amit egyébként épp a héten támasztottak alá a KSH rekordszintű pedagógushiányt jelző adatai. De nemcsak a pedagógusok, hanem a diákok is szélsőségesen túlterheltek, a gyerekeknek nem jut idejük élvezni gyermekkorukat. A lemaradók, problémákkal küzdők nem kapnak elegendő segítséget sem az iskolákban és óvodákban, sem más gyermekvédelmi intézményekben, melyeket szintén sújt a szakemberhiány és túlterheltség, a kiemelkedő tehetségek pedig gyakran elvesznek a tehetséggondozás hiánya miatt – írják.

A helyi szinten tapasztalt problémák az elmúlt évek szakmaiatlan kormányzati döntéseiben és mulasztásaiban gyökereznek: nincs külön Oktatási Minisztérium; a kormányzati politikusok mellőzték az érdemi szakmai párbeszédet; a döntéseket pedagógiai szempontok helyett politikai és gazdasági szempontok alapján hozzák meg.

„Nem fordítanak elegendő figyelmet az oktatásra, nem elég fontos gyermekeink, az ország jövője”

– fogalmaz a szervezet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.