2021. szeptember 19., vasárnap

ÉS AKKOR KIDERÜLT, MIÉRT ADÓSÍTOTTÁK EL REKORDMÉRTÉKBEN AZ ÁLLAMOT - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG
Szerző: hvg.hu
2021.09.19.


Egyetlen nap sem volt még, amikor annyi adósságot bocsátott volna ki az állam, mint kedden; úgy alakítják át rászorultsági alapúvá a hitelmoratóriumot, hogy a folyószámlahitelesek közül az jár rosszabbul, aki önként elkezdett újra törleszteni; már most látszik, hogy nem lesz egyszerű a karácsony előtti áruszállítás. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


Soha nem bocsátott még ki egy nap alatt az állam akkora adósságot, mint kedden, összesen 1253 milliárd forint értékben értékesítettek dollárkötvényeket. Egy nappal később aztán újabb 1 milliárd euró értékben bocsátott ki eurókötvényeket az Államadósság Kezelő Központ.

Az önmagában teljesen indokolható, hogy az állam épp most és épp devizában adósodik el jelentősen: a devizapapíroknak jobb a piaca, ráadásul az MNB kamatemelése miatt a forintállampapírokra egyre nagyobb kamatot kell kínálni, hogy versenyképesek maradjanak. Ugyanakkor ekkora hitelfelvétel nem szükségszerű, a vártnál nagyobb gazdasági növekedés teret nyitna a tervezettnél nagyobb hiány- és adósságcsökkentésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.