2022. április 24., vasárnap

AZOKNAK LESZ VALAMIVEL KÖNNYEBB, AKIK MÉG A HÁBORÚ ELEJÉN EL TUDTAK MENEKÜLNI

24.HU
Szerző: BODNÁR JUDIT LOLA
2022.04.23.


Minél később szabadul ki a folyamatos fenyegetettségből valaki, mondjuk, egy ukrán ember a bombázások elől, annál valószínűbb, hogy a vele történt trauma hosszú távon is nyomot hagy a pszichéjén. De van egy pszichoterápiás módszer, amely meglepően gyorsan adhat enyhülést. Steinberg Johanna klinikai szakpszichológussal, EMDR terapeutával járványtraumákról, háborúról és traumafókuszú terápiákról beszélgettünk.


Háború van a szomszédban, ami eléggé felülírta az alapvető biztonságról alkotott elképzeléseinket – de az utóbbi években egyébként is volt épp alkalmunk traumatizálódni egyénileg és kollektíven is. Mint a traumák kezelésében járatos szakember, hogy látta ezt a mögöttünk álló időszakot?

A pandémia és a háborús események között van egy fontos párhuzam: mindkettőnek van egy olyan kezdeti szakasza, amely mindenkinek borzasztó nagy bizonytalanságot, bizonyos értelemben sokkot okozott, másrészt pedig mindkét esetben társadalmi szintű traumatizációról van szó, az egyéni mellett. Ilyenkor természetes, hogy az emberek fenyegetve érzik magukat, persze az változó, hogy mennyire. A traumatikus élmény definíció szerint olyan halállal vagy fizikai sérüléssel fenyegető esemény, amit valaki vagy átélt vagy pedig tanúja volt és ami meghaladja a megküzdési kapacitásainkat, erős rémülettel, valamint – ez fontos – tehetetlenséggel jár együtt. Ez a definíció abszolút vonatkozik a pandémia elejére éppúgy, mint a háború elejére. Aztán pedig vannak a hosszabb távon jelentkező hatások, a pandémiában jól láttuk ezt:

a családi élet egyensúlyának megbomlása, a home office, a munkahelyek elvesztése, szeretteink elvesztése, a bizonytalanságnak, fenyegetettségnek, életveszélynek való kitettség néhányunknál szelídült, de bizony sok embernél folytatólagosan megjelent, anélkül, hogy tenni tudott volna ellene.

Az ellátórendszer leterheltsége a pszichoterápiás és a mentálhigiénés segítségnyújtás terén ebben az időben kezdett el nagyon megnövekedni, ami a mai napig tart. A fenti folyamatokat tapasztalhatjuk a háború kitörése kapcsán is: az elején ért minket egy nagy megrázkódtatás, amikor mi magunk sem tudtuk, hogy mennyire érezhetjük magunkat biztonságban, illetve a háborúnak közvetlenül kitett emberek menekülni kezdtek, és vannak olyanok is sajnos, akik nem tudtak a háború kitörése után elmenekülni, és hosszan ki vannak téve életveszélynek. Arra is lehet számítani, hogy lesznek olyan pszichés következmények is, amelyek valamivel lassabban válnak láthatóvá – szorongás, depresszió, akut stresszreakció, poszttraumás stressz-zavar vagy akár komplex poszttraumás stressz zavar...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.