2022. március 21., hétfő

KÜLFÖLDI ZSOLDOSOK UKRAJNÁBAN: A II. VILÁGHÁBORÚ ÓTA ELŐSZÖR LŐHETTEK NÉMET KATONÁK OROSZOKRA

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2022.03.21.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább


A Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírójának sikerült kapcsolatba lépnie olyan külföldi zsoldosokkal, akik állításuk szerint Németországból mentek harcolni Ukrajnába. Ha az általuk elmondottaknak hitelt adunk, akkor a második világháború óta először fordulhatott elő, hogy német katonák orosz katonákra lőttek.
Voltak, akik tényleg harcolni akartak menni

Részben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívására több tízezer külföldi önkéntes jelentkezett Japántól Kanadáig, hogy fegyvert fogjanak Ukrajnában az oroszok ellen. A német lap újságírója a Telegram nevű közösségi oldal „Önkéntesek Ukrajnáért” nevű csoportjában próbált meg kapcsolatba lépni olyanokkal, akik az ukránok oldalán akartak harcolni. A legtöbben rövid úton elhajtották a riportert, nem voltak hajlandóak szóba állni vele. Ez annyiból érthető, hogy ahogy Magyarországon, úgy Németországban is törvényellenes katonákat toborozni idegen ország hadseregébe. Végül a csoport adminisztrátora lépett kapcsolatba az újságíróval, tudni akarta, hogy valóban csak riportot akar-e írni a külföldi zsoldosokról vagy le akarja buktatni őket.

Az újságírónak végül sikerült olyanokkal csetelnie, akik nemcsak okoskodtak a csoportban, hanem tényleg el akartak menni harcolni Ukrajnába. A csoportot pár nappal később meg is szüntették a Telegramon, de az újságírónak sikerült egy magát Andrejnek nevező emberrel kapcsolatban maradnia, aki állítása szerint 27 önkéntessel készült Ukrajnába indulni.

A férfi, akinek a valóságban másik szláv hangzású neve van, azt állította magáról, hogy hivatásos katonaként szolgált a német hadseregben, a Bundeswehrben a parancsnoki támogató zászlóaljban kommunikációval és a rádiózással foglalkozott. Az üzenetváltások alapján az is kiderült róla, hogy kapcsolatban áll a berlini ukrán nagykövetséggel...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.