2023. január 23., hétfő

AZ EMBER, AKI ORBÁN TITKAIT ŐRZI, DE A TEGEZÉSIG MÉG NEM JUTOTTAK EL

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2023.01.23.


Tizennyolc éve dolgozik Orbán Viktor mellett, de még mindig magázódnak. Ott van minden kormányülésen, ő kezeli a miniszterelnök levelezését és naptárját, az irodáját csak egy ajtó választja el a miniszterelnökétől. Nagy János tagadhatatlanul Orbán egyik legközelebbi munkatársa, mégis alig tudunk róla valamit. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára sokáig kerülte a nyilvánosságot, ám az év elején saját Facebook-oldalt indított. Havasi Bertalannal videósorozatot készítettek, amelyben Nagy a munkája mellett arról is beszél, hogy milyen viszony fűzi Orbánhoz, és hogy lett a miniszterelnök jobbkeze.


„János a legnagyobb titkok tudója: percre pontosan ismeri Orbán napirendjét, kivel, mikor találkozik, hova megy, ő szervezi még a privát levelezését is” – így jellemezte Nagy Jánost a Hvg.hu 2012-es cikkében egy kormányzati forrás.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Orbán korábbi személyi titkára a cikk szerint a kormányfő majdnem minden tárgyalásán, szűk körű egyeztetésén részt vesz és jegyzetel. Még olyan találkozásokon is ott van, ahol a miniszterelnök mellett csak az ügyben illetékes miniszter vagy épp a gazdasági élet befolyásos vezetője van jelen. „Ő osztja be Viktor idejét, sokszor tőle tudja meg, mennyi ideje marad a magánéletére, családjára” – mondták a fiatal államtitkárról a Hvg.hu-nak.

Nagy János 2005-ben került az akkor ellenzékben politizáló Orbán mellé, és a kormányváltás után is követte. A Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkárt gyakran látni a miniszterelnök társaságában nyilvános szerepléseken, utazásokon, mégis alig tudunk róla valamit.

A sajtónak nem nyilatkozik, a kötcsei polgári pikniken sem áll meg általában az újságírók kérdéseire válaszolni. Ezért is volt meglepő, amikor Nagy tavaly novemberben lakossági fórumot tartott Siklóson, ahol az uniós szankciókról, az orosz–ukrán háborúról beszélt, és még a Telex néhány kérdésére is válaszolt.

2023-ban azonban ennél is nagyobb lépésre szánta el magát a miniszterelnök jobbkeze: Facebook-oldalt indított, ami egy háttérembertől szokatlan húzás...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.