2023. január 23., hétfő

BEZUHANT A LAKÁSPIAC, MIRE SZÁMÍTHATUNK? - TÚL VAGYUNK A CIKLUSFORDULÓN, 2023-BAN ÁRESÉS IS JÖHET

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2023.01.20.


A legfrissebb adatok szerint tavaly a harmadik negyedévben még nőttek a hazai lakásárak, de a korábbiakhoz képest már jóval szerényebb mértékben. A forgalom 20 százalékkal esett vissza tavaszhoz képest, az utolsó negyedévben pedig valósággal bezuhant a piac. Nagy kérdés, hogy most mi következik.


A 2015-ös lakásárszinthez képest (azt 100-nak véve) 2022. harmadik negyedévére a hazai lakásárindex elérte a 256 százalékot, azonban a drágulás üteme és a forgalom is egyértelműen lelassult. Bár a KSH és az Eurostat legfrissebb adatai sem biztatnak közeli fellendüléssel a lakáspiacon, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a kereslet és az árnövekedés megtorpanása várható volt, természetes folyamatnak vagyunk tanúi, melynek lehetnek nyertesei is.

Bár már július-szeptemberben elérték az aggodalmak a lakáspiacot is, és érzékelhető volt a kereslet csökkenése, az árak még újabb rekordokat döntöttek – írja Valkó Dávid elemzésében. Egy ugyanolyan lakásért 2022. szeptember végén közel 2,6-szer többet kellett fizetni, mint a bázisévben, 2015-ben. Ezen belül az új lakások árnövekedése még dinamikusabb volt (268,1 százalék), míg a használtaké valamivel mérsékeltebb (254,3 százalék)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.