2023. április 19., szerda

A KORMÁNY A DÉL-AMERIKAI MODELLT KÖVETVE, EGYÁLTALÁN NEM BÁNJA A MAGAS INFLÁCIÓT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.04.19.


Mint minden népszerűséget hajhászó kormány, a magyar sem bánja a magas inflációt, hiszen az adók egy részét úgynevezett inflációs adóként szedi be, aminek az ő szempontjukból az is az előnye, hogy kevésbé észrevehető, s az átlagpolgár nem is nagyon érti, hogy ilyenkor is adót fizet – mondta Mellár Tamás. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke, országgyűlési képviselő szerint ezt a módit főként Dél-Amerikában láthatjuk, „de hát mi ilyen dél-amerikai modellt követünk”. Arra voltunk kíváncsiak, vajon csak lózung-e az infláció elleni küzdelem hangoztatása a kormány részéről, vagy éppen ellenkezőleg, a kormány érdekében állhat a pénzromlás fenntartása.


„Én azt remélem, hogy áprilisban már érzékelhetőbb lesz az infláció csökkenése, általánosabbá válik, nemcsak egy-egy termékre vagy termékcsoportra terjed ki, hanem általában szélesebb inflációcsökkenés lesz, és május-júniusban pedig egy határozott esésre is számítok. Ugye, van ez a vakcina, inflációellenes politikának nevezzük, amit beadtunk, és várjuk, hogy kifejtse a hatását. Biztató ez a néhány százalékos vagy tizednyi csökkenés, de ez sajnos nagyon kevés. Tehát az infláció túlságosan magas, a kormánynak továbbra is az infláció letörésén kell dolgoznia.” – ezt fejtegette Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elhangzott legutóbbi „interjújában”.

A gazdaságfejlesztési minisztere, Nagy Márton is bevetette az új lózungot, amikor a Világgazdaságnak a következőképpen fogalmazott: „Jó úton haladunk, hiszen ahogy azt a kormány várta és előzetesen jelezte, az év elején, azaz januárban már tetőzött az infláció, ezt követően pedig elindult egy mérséklődés... Az intézkedések működnek, egyre látványosabb lesz a hatásuk, azaz eredményes a szankciós infláció elleni vakcina. (Arról talán ne ejtsünk szót, hogy Nagy februárban még gyors inflációcsökkenésről fantáziált márciusra: „az infláció januárban valószínűleg még benéz 25 százalék fölé, de februárban már mérséklődés várható, és ezután gyors csökkenés következhet be, év végére pedig egy számjegyűvé válhat a drágulás”. )...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.