2023. április 19., szerda

TÍZEZREKKEL KEVESEBBET KERESNEK TÖBB ÉVE PÁLYÁN LÉVŐ TANÁROK, MINT A GYAKORNOKOK

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2023.04.19.


Tízezrekkel több pénzt vihetnek haza a gyakornok státuszban lévő pedagógusok a több éve tanító, Pedagógus I. minősítéssel rendelkező kollégáikhoz képest. Ennek oka, hogy a gyakornokoknak kevesebb a kötött munkaideje, és minden plusz órát pótlékként fizetnek ki nekik. A PDSZ szerint nem új problémáról van szó, és a helyzet a státusztörvénnyel csak rosszabb lesz.


Fájdalmas ez az egész, az van bennem, hogy ha engem ennyire becsülnek, akkor a jövő generációját is így becsülik meg. Pedagógusként a gyerekekért van az ember, szeretné nevelni, oktatni őket és csomó akadályba ütközik”

– mondta lapunknak Bori, aki Pest megyében dolgozik tanítóként egy általános iskolában, és aki azzal szembesült, hogy a Pedagógus I. minősítése után szinte alig nőtt a fizetése ahhoz képest, mint amennyit gyakornokként kapott. Bori tapasztalata nem egyedi, több tanár is azt mondta lapunknak, hogy a minősítésük után tízezrekkel kerestek kevesebbet, mint mikor gyakornoki státuszban dolgoztak. A pedagógushiány miatt szükség van a fiatalok utánpótlására, de az általunk megkérdezett tanárok szerint ez a helyzet csak bérfeszültséget szül az idősebb kollégákkal, és inkább leminősíti a munkájukat. (A történetekben a szereplők nevét kérésükre megváltoztattuk.)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.