2023. szeptember 28., csütörtök

JÖN A BUDAPEST–POZSONY-TENGELY? – 1998 ÓTA NEM VOLT EKKORA TÉTJE A SZLOVÁK VÁLASZTÁSOKNAK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2023.09.25.


A Nyugat-ellenesség juhtúrójából vagy a pragmatizmus tepertőjéből lesz-e több a Robert Fico által a szlovák választóknak ajánlott politikai sztrapacskán? Ez a kérdés a szombati szlovákiai előrehozott parlamenti választáson, amelynek nagy esélyese a kétszeres miniszterelnök, aki győzelme esetén Orbán Viktor szoros európai szövetségese lehet. A koalíciókötési kényszer miatt azonban szinte lehetetlen megjósolni a végeredményt, Fico legnagyobb riválisa, a liberális Progresszív Szlovákia pedig a magyar szavazókra is hajt. Elnöke felszólalt az őshonos európai kisebbségeket támogató Minority Safepack mellett, módosítaná a magyar állampolgárság felvételét büntető törvényt – a máig alkalmazott jogfosztó Beneš-dekrétumok kapcsán viszont ködösít. Pillanatfelvétel a szlovák célegyenesről.


Karate a Kárpátok alatt – egyszer talán így emlegetik majd a szeptember 30-iki előrehozott szlovák parlamenti választás kampányát a politológia tankönyvek. A heves jelenetekben bővelkedő politikai bozótharc egyik legemlékezetesebb pillanata volt, amikor Igor Matovič ex-miniszterelnök és Robert Kaliňák, Robert Fico korábbi belügyminisztere dulakodni kezdtek, s előbbi mellkason rúgta utóbbit a teljes szlovák sajtó szeme láttára.

A korábbi kormányfő politikai tőkéjét Robert Fico Smer-elnök elleni politizálással szerezte. Matovič mindenki (beleértve saját magát is) meglepetésére fölényesen megnyerte a választást 2020-ban a Smer ellenében. Az akkori kormánypártot olyannyira megtépázta Robert Kuciak újságíró és menyasszonya 2018-as meggyilkolását követő össznépi felháborodás, a politika és a szervezett bűnözés összefonódása miatti felháborodás, hogy Robert Fico kénytelen volt lemondani, s pártja nélküle kormányzott 2020-ig. Akkor úgy tűnt, a „maffiakormányzás” billoga örökre ráégett. Nem így történt. Matovič kaotikus kormányzása nyomán Fico újraépítette magát, és immár a jövő szombati választás legnagyobb esélyese...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.