2023. szeptember 28., csütörtök

BOD PÉTER ÁKOS: A MAGYAR GAZDASÁGIRÁNYÍTÁS SZEREPLŐINEK VILLONGÁSAI TÚLMUTATNAK A SZEMÉLYEKEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.09.28.


„A magyar gazdaság jelenlegi helyzetében a hatalmi villongások már túlmutatnak a személyeken” – ez Bod Péter Ákos véleménye arról, hogy mit tükröznek a már a nyilvánosság előtt is egyre inkább manifesztálódó ellentétek a gazdasági kormányzat egyes szereplői között. A korábbi ipari miniszter, majd MNB-elnök nem csak a jegybankelnökök és pénzügyminiszterek közötti szokásos ellentéteknek, illetve annak tudja be ezeket a feszültségeket, hogy a kormányon belül több, a gazdaság különféle területeiért felelős miniszter is dolgozik, hanem a gazdaság, a pénzügyek ramaty állapotának is. Ilyenkor pedig a gazdasági döntéshozók már azt latolgatják, hogy ki miért felelős, ki mit tett rosszul, kinek fog eszébe jutni, amit lépni kell. Bod aggasztónak tartja ugyan a helyzetet, a kilátásokat pedig nem túlságosan biztatónak, ám a kedélyeket is csillapítandó, úgy látja, hogy azok ezért nem tragikusak, s a helyzet sem utal azonnali válságra.


Egyre gyakoribbak a gazdasági kormányzat szereplőinek egymásnak vagy éppen a jegybank elnökének szóló üzengetései (és vica versa), sőt, ebbe a „szájkaratéba” időnként a miniszterelnök is beszáll. De vajon mit tükröznek ezek a nyilvánvaló egymásnak feszülések, ellentétek? A jelenség főként Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter kapcsolatára jellemző, de az előbbi már át-áttéved a jegybanki felségterületre is, nekimenve a jegybankelnök Matolcsy Györgynek, akinek korábban öt évig alelnöke is volt. S már nem áll meg ez az adok-kapok a miniszterek szintjén: nem egyszer, s nem kétszer már Orbán és korábbi jobbkeze, Matolcsy között is elő-előfordul ilyen üzengetés.

A múlt héten Egerben megrendezett Közgazdász Vándorgyűlésen is lehetett hallani összecsapásokat, utána Orbán Viktor a parlamenti szezonnyitójában maga is foglalkozott ezekkel. S nem is akárhogyan! A miniszterelnök ugyanis – igencsak különös módon – addig a kijelentésig is elment, hogy „az energiaárak és a brüsszeli szankciók olyan mértékűvé emelték az inflációt Magyarországon, hogy azzal a jegybank nem tud megbirkózni. Ezért a kormány átvette az infláció elleni küzdelem feladatát és felelősségét”. Hova tegyük ezeket az egymásnak feszüléseket? Zavart tükröznek? Pozícióharc áll mögöttük? Bod Péter Ákost kérdeztük, aki maga is vezetett korábban gazdasági tárcát (ipari miniszter volt), s a Magyar Nemzeti Bank élén is állt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.