2024. január 28., vasárnap

TGM: NEM KELL AZT KÉPZELNI, HOGY ORBÁN VIKTOR RENDSZERÉBEN ORBÁN VIKTOR HÍVEI BOLDOGAN ÉLNEK

TELEX
Szerző: MOLNÁR RÉKA
2024.01.27.


Tavaly januárban, 74 éves korában halt meg Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró, a Szabad Demokraták Szövetségének egykori országgyűlési képviselője. A Partizán TGM halálának egyéves évfordulójára publikált egy interjút, amelyet még 2020-ban vettek fel vele egy dokumentumfilmhez, ami végül nem készült el. A posztumusz videóban TGM beszél az Orbán-rendszerről, a magyar társadalom boldogtalanságáról és arról is, mitől működik még az a rendszer, amit sokszor főleg azok nem kedvelnek, akik a haszonélvezői.

A megbukott rendszerváltás

„A szabadságszerető emberek számára a rendszerváltás által megteremtett politikai és jogi szisztéma gyengeségére fény derült. Nem tudta megvédeni a magyar népet Orbán Viktor önkényuralmától. Nem volt rá alkalmas.”

– mondta az interjúban TGM, aki szerint mára mindenki látja már, hogy a mostani rendszer milyen. TGM arról beszélt, hogy a mai napig az a helyzet, hogy az ultrakapitalista, autokratikus és diktatórikus rendszerrel szemben egy olyan ellenzék áll, ami többségében szintén ultrakapitalista. Szerinte ez az ellenzék nem áll ki a magas ÁFA vagy az egykulcsos adóval szemben, miközben „nincs olyan baloldal, ami ne volna az ÁFA ellen”.

A filozófus szerint azonban ilyet Magyarországon nem tapasztalunk, mert ezek a tőkének és a felsőközéposztálynak is előnyösek. A kapitalizmushoz pedig úgy állnak az emberek, mint Orbán hatalmához:

„Rengeteg ember, különösen azok, akik nem jártak rosszul, elfogadja a kapitalizmust és használja az előnyeit. De nem szereti.”

Az antikapitalizmus TGM szerint nemcsak, sőt, elsősorban egyáltalán nem a munkásosztályra jellemző, hanem átfogja a társadalmat: „nem jó senkinek egy rendszer, amiben mindenki anyagias. (…) Kapitalizmusban élni nem jó, nem kellemes, csúnya.”

TGM példának azt hozta, hogy ezt jól jelzi a közterületek állapota, ami vacak, mert „ami közös, az már nem ér semmit. Ez egy rossz társadalom, és ezt mindenki tudja”. Szerinte azonban az emberek ettől nem lesznek boldogok, mégis beletörődnek.

A magyar baloldal és a fasizmus

„Ez nem lett egy szép világ, nem lett barátságos. Nem tekintélyt parancsoló, nem vonzó” – összegezte a 2020-ban látható helyzetet TGM. Szerinte a mostani társadalom „nagyon boldogtalan, nagyon gonosz, nagyon romlott társadalom, és mindenki tudja, hogy az. Ez az érdekes dolog”. Ebben a társadalomban pedig nem tévesztik meg az embereket, csak azért hisznek az emberek babonákban, mert „megspórolnak vele egy nagyon kellemetlen gondolatot. Azt, hogy közreműködője, tagja és cinkosa vagyok egy olyan társadalomnak, amit én magam is megvetek” – TGM szerint ettől lesz az ember végül fasiszta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.