2024. február 25., vasárnap

SZÉKY JÁNOS: SZÍVÓS, RAVASZ, FÜRGE (ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2024.02.23.


Az idei téli beszédben nem dakota, nem székely, hanem afrikai közmondást hallhattunk, bizonyítandó, hogy a Főnök öt világrész népi kultúrájában járatos. De mért csak öt? A Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársai tudtommal már tanulmányozzák a császárpingvinek folklórját, nem lehetne-e vajon hasznosítani valamit a „No migration! No gender! No war!” jelszavú harcban. (Lennének tippjeim.)

Sokan várták izgatottan az évértékelőt, hogyan vágja ki magát Orbán a bajból, nevezetesen az utóbbi évek legzajosabb belpolitikai válságából. Elég ritkán esik meg a világban akkora botrány, amely miatt egyszerre kénytelen lemondani a köztársasági elnök; egy volt igazságügy-miniszter, aki a kormány Európának szánt arca; valamint a folyvást Istenre hivatkozó kormányfő egyházának zsinati elnöke. Még ritkábban fordul elő mindez olyan országban – mert a fejlett világban az ilyen ország eleve ritka –, ahol a kormányfő teljhatalmú, és ellenőrzése alatt tartja minden emberét. Hogyhogy a mindenható és mindentudó az egészről nem tudott?

Most nem teketóriázott, és rögtön az elején elismerte, hogy baj történt. „Olyan ez, mint egy rémálom.” De persze semmi köze hozzá. Ő a zord idők áldozata. A fennkölt modorban elbeszélt történetből a következő ténymagvak bonthatók ki: 1. Orbánt és stábját kellemetlen meglepetésként érte, hogy kilenc hónap elmúltával kitudódott a pedofil gyermekotthon-igazgató bűntársának adott kegyelem (semmi sem tökéletes, az Orbán-rendszerben is történhetnek ilyen, előre nem látható műhibák). 2. Volt valamilyen közvélemény-kutatás, amiből az derült ki, hogy a kegyelem megadása, ami véletlenül került napvilágra, még a Fidesz-szavazók többségét is elborzasztotta (ez csak természetes többévi százdecibeles „gyermekvédelmi” propaganda után, aminek lényege a más nemi irányultságúak polgárjogi ügyének összemosása a pedofíliával; úgyhogy ekkora politikai öngólt már nem lehetett megengedni). 3. Akármennyire nem voltak önálló aktorok, a két női szerepmodell kényszerű távozása mégiscsak fájdalmas veszteség Orbánnak. Ezek ugyanis gondosan fölépített, a külvilággal is elfogadtatott szerepek voltak, az ő szempontjából Novák és Varga kiválóan eljátszotta őket, és nem biztos, hogy más ilyen jól el tudja játszani. Most lehet az egészet kezdeni elölről. Balog püspökre, aki szintén hasznos szerepet betöltő politikai munkás és kormánytag volt, egy szót sem vesztegetett.

Az ország ellenzéki harmada miatt nem aggódott, nem is volt rá oka...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.