2018. november 29., csütörtök

VOLT PÉNZ, NINCS PÉNZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.11.29.


A Páva Zsolt által csődbe vitt Pécsen újabb gusztustalan esemény történt. Nem, nem az, hogy Páva Zsolt öccse, Páva Péter lett a Pécsi Tankerületi Központ vezetője, esetleg az, hogy Páváné Kurnik Zsuzsanna – Páva Péter felesége – lett a pécsi Éltes Mátyás Iskola igazgatója. Noha iskolával függ össze az esemény, mégsincs ehhez köze a felsorolt családtagoknak, akik egymásnak osztogatják a magas pozíciókat Pécs városában.

Az történt viszont, hogy az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújítására szánt pénzből 278 000 000 forintot inkább egy készülő üzemcsarnok felhúzására csoportosított át az önkormányzat. Nyilván nem azért, mert az iskolának nincs szüksége erre a pénzre, hanem azért, mert a városvezetésnek fontosabb egy üzemcsarnok felhúzása mint az, hogy gyermekek százai biztonságos körülmények között tanulhassanak.

Az iskola még évekkel ezelőtt nyert uniós pályázaton felújítási forrást, azonban az nem volt elég még úgy sem, hogy a városvezetés kész lett volna fél milliárd forint hitelt felvenni a már meglévő 400 millió forintos EU támogatás mellé. Közel 1 milliárd forint tehát nem bizonyult elégnek, ezért a felújítás a mai napig nem kezdődött meg, vagyis az iskola diákjai kénytelenek szeptember óta két másik épületben tanulni. Sajnos ez sem megy gördülékenyen, tudniillik a két intézménynek nem volt elég ideje arra, hogy felkészüljön a diákok befogadására, ezért a mai napig problémákkal küszködnek. Nincs elég tanterem, mint ahogy az is gondot okoz, hogy a menzán elegendő ételmennyiség álljon rendelkezésre. Ez azonban messze nem minden, egy neve elhallgatását kérő pedagógus azt mondta a Zoom-nak:

"attól tartanak, hogy egyszerűen beszántják majd az iskolát, hiszen ki íratná be a gyermekét egy olyan intézménybe, amelynek épülete sincs."

A félelem pedig egyáltalán nem alaptalan, hiszen a mostani átcsoportosítás tökéletesen bizonyította azt, hogy a városvezetésnek sokkal fontosabb az, hogy új üzemcsarnok épüljön, mint hogy felújítsanak egy közel életveszélyes állapotba került általános iskolát és gimnáziumot. Maga Páva Zsolt sem tudta megmondani, hogy valaha képesek lesznek-e pótolni azt a 278 millió forintot, amit most gyermekek százainak kárára helyeznek át. Már csak azért sem valószínű, hogy ezt a pénzt valaha is újra látni fogják a városlakók, mivel Páva Zsolt uralkodása alatt milliárdok tűntek el a nagy semmiben. Noha 2014-ben az adófizetők az utolsó centig kifizették a városvezetés által felhalmozott több milliárd forintos tartozást, ez mégsem volt elég. Azóta ugyanis újra sikerült 7,5 milliárdot felhalmoznia a működésképtelen városvezetésnek.

A város lakóinak még csak beleszólása sem volt abba, hogy mit támogasson inkább a pécsi önkormányzat. Az ő megkérdezésük nélkül döntöttek gyermekeik sorsáról, mint ahogy teszik azt már évek óta. Hogy az EU-nak lesz-e ahhoz akár egy szava is, hogy egy iskolafelújításra szánt támogatást üzemcsarnok felhúzására fordítják, azt nem tudni. De még ha lenne is ezzel problémájuk, akkor sem tudnak semmit tenni Polt Péterrel szemben, aki egyszemélyben dönt arról, hogy ki bűnös és ki ártatlan ebben az országban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.