2018. január 3., szerda

SCHMIDT MÁRIA BEVETTE MAGÁNBIZNISZÉBE A KÖZMÉDIA VEZÉRÉT

HVG ONLINE ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA.
2018.01.03.


Ahogy megjósoltuk, Vaszily Miklóst beválasztották annak a milliárdos ingatlancégnek a vezető testületébe, amelynek főrészvényese Schmidt Mária családi cége. A kormánybiztos érdekeltségébe tartozó tőzsdei cég közgyűlésén még csak tartózkodás sem volt, egyhangúlag mindenki a közmédia vezérét akarta az igazgatótanácsba 2022-ig.

A hvg.hu írta meg elsőként november végén, hogy Vaszily Miklóst, az MTVA vezérigazgatóját ültetnék a Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó Budapesti Ingatlan Nyrt. (BIF) igazgatótanácsába. A közmédia vezére kérdésünkre megerősítette az információt. Az értesülésünket átvevő 24.hu-nak viszont az MTVA sajtóosztálya már azzal próbálta elkenni az információt, hogy vezetőjüket valóban megkeresték a BIF-től, de még nem született döntés arról, hogy elfogadja-e a felkérést.

Nem lepődtünk meg, hogy a nagy vacillálás után azért csak elfogadta a milliárdos, ingatlanberuházásokkal és üzemeltetéssel foglalkozó, tőzsdei cégnél felkínált posztot. Ez most már egyértelmű abból, hogy a BIF rendkívüli közgyűlése egyhangúlag – nulla nem szavazattal, illetve tartózkodással – az igazgatótanács és egyben az auditbizottság tagjává választotta Vaszilyt a karácsonyi szünet előtt nem sokkal, december 22-én. A közmédia vezérének megválasztása több mint négy évre, 2022. augusztus 15. napjáig terjedő időtartamra szól.

Bár köztévé vezér megválasztása nem jogszerűtlen, illetve nincs összeférhetetlenség a BIF–MTVA-vonatkozásban, a kormányzati udvartartáshoz tartozó Schmidt cégében feltűnnie minimum érdekesnek nevezhető. Hiszen az 56-os kormánybiztos is megjelent Orbán Viktor többször kifejezett ukázának megfelelően a magyar médiapiacon a Figyelő című hetilap megszerzésével, amit rögtön utána elkezdtek – a köztévétől már megszokott mércével – kormányoldalivá kalibrálni. Erre többen távoztak is a hetilaptól, amelynek szerkesztőbizottságába olyan egyértelmű politikai kötődéssel rendelkező emberek kerültek, mint Lánczi Tamást, a Századvég Alapítvány elemzője, aki a főszerkesztői posztot is megkapta, L. Simon László egykori kulturális államtitkár és Schmidt Mária saját Terror Háza-beli alárendeltje, Tallai Gábor programigazgató...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.