2019. május 21., kedd

VALAMI KÉSZÜL: ORBÁN VIKTOR LEVETTE A VILÁGÖRÖKSÉGI LISTÁRA JAVASOLT HELYSZÍNEK KÖZÜL A HAJÓGYÁRI-SZIGETET

168 ÓRA
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2019.05.20.


Nem lesz átsorolva a védett világörökségi helyszínek közé a főváros III. kerületében lévő Hajógyári-sziget, miután egy Orbán Viktor által jegyzett hétfői rendelettel eltávolították a tervezett helyszínek listájáról - szúrta ki a Népszava a Magyar Közlönyben.

A hatalmas zöldfelületű sziget legnagyobb értéke a föld alatt 1,5-2 méteres mélységben húzódó Hadrianus-palota romjai. Gyakorlatilag az egész 32 hektáros sziget régészeti terület.

A világörökségi védelem alatt álló területek át- és beépíthetősége sokkal korlátozottabb, lényegében pont úgy kellene megőrizni, ahogyan az UNESCO a szavazás után a listájára veszi. Amennyiben egy helyszín kulturális vagy természeti értelemben értékét veszti, akkor az UNESCO tízévenkénti felülvizsgálata során kiveheti a védett helyszínek közül.

A Hajógyári-szigeten jelenleg nincs ismert tervezett nagyberuházás
,

évente a legnagyobb "terhelés" a Sziget Fesztivál idején éri, akkor 85 ezer ember is egy időben tartózkodik a szigeten. A területén az Árpád-hídhoz eső oldalon régi ipari épületek állnak, melyekbe cégek és mára bezárt szórakozóhelyek költöztek. Az ingatlanok jelenleg egy izraeli befektetőcsoport tulajdonát képezik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.