2019. május 21., kedd

KURZ KORMÁNYÁT IS BUKÁS FENYEGETI - A SAJTÓ AZT TALÁLGATJA, KI ÁLLÍTOTT CSAPDÁT STRACHÉNAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2019.05.20.


Összeomlott a néppárti-szabadságpárti koalíció, miután a kancellár menesztette belügyi tárcavezetőjét. Távoznak az FPÖ miniszterei is az osztrák kormányból.

Az osztrák sajtó azt találgatja, ki állíthatott csapdát Heinz-Christian Strachénak. Feltételezésekből nincs hiány és akadnak bizonyos konkrét jelek is amelyekből azért nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Annyi bizonyos, hogy a felvételt készítők profi munkát végeztek. Bár Strache eleinte csapdát sejtett, minden további nélkül bele is sétált abba. Szombati búcsúbeszédében külföldi titkosszolgálatok áskálódásáról tett említést, s név szerint az izraeli politikai tanácsadó, Tal Silberstein nevét említette. 

A „Silberstein-módszer” már az osztrák politikai retorika fontos kifejezésévé, a piszkos kampány szinonimájává vált. 2017-ben a Facebookon hamis állításokat közölt, például azt, hogy Sebastian Kurz Soros György embere, amire a szociáldemokrata SPÖ megszakított vele minden kapcsolatot. Silberstein egyik munkatársa, Peter Puller a Twitteren cáfolta, hogy közük lenne az ügyhöz. 

Mások azonban úgy vélik, nem Silberstein, hanem maga az Osztrák Néppárt (ÖVP) áll a kiszivárogtatás mögött. Ezen elmélet szerint a néppárti kancellár, Kurz mindent elkövetett azért, hogy megszabaduljon koalíciós partnerétől, anélkül, hogy ő maga besározódjék, ám gond nélkül folytathassa a biztos kormányzást. A botrány utáni első közvélemény-kutatások megerősítik, hogy a válsággal az ÖVP járt legjobban, sokan pártoltak el az FPÖ-től, s vándoroltak át a nagyobbik kormánypárthoz. Erre utalt Eveline Steinberg-Kern, Christian Kern felesége a Twitteren megjelent bejegyzésével is, aki csak azt a kérdést tette fel: ki járt a legjobban az üggyel? 

Az ügy érdekes momentuma az is: hogyan láthatta a német szatirikus, Jan Böhmermann már áprilisban az ibizai felvételek egy részét? Mint a Süddeutsche Zeitung jelezte, a szálak egy német csoport, a Centrum a Politikai Szépségért Twitter fiókjához vezetnek. E csoport osztotta meg elsőként azt a videót, amely a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung által létrehozott Kurzschluss nevű fiókon bukkant fel. Az egyesület azonban az ORF-ben cáfolta, hogy tőle származnának a felvételek. 

Az mindenesetre tény, hogy a videó egyes részei már néhány héttel ezelőtt feltűntek a neten. A botrányt kirobbantó Süddeutsche Zeitung és a Spiegel is azt közölte, egyes részeit korábban ismerték már, de a teljes anyagot csak múlt héten kapták meg. 

Állítólag nem az osztrák hírszerzés a tettes. Az információs szolgálatot meg is rendítették a történések, mert az ország politikai stabilitását féltik. Más olyan anyagoktól is tartanak, amelyek megváltoztathatják a politikai térképet – mondták el hírszerzési források a Der Standardnak. Ám hírek szerint az ország titkosszolgálat sem tudja, honnan származik az anyag...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.