2020. május 5., kedd

MÁR NÉHÁNY HÓNAP MÚLVA ELKÉSZÜLHET A HATÁSOS OLTÓANYAG

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.05.05.


Már néhány hónapon belül, szeptemberben elkészülhet a koronavírus megbízható oltóanyaga, holott korábban egy évet jósoltak a vakcina megszületésének. Folyamatosan fejlődnek a terápiás eljárások is, ámbár a ma kezdődött lazításnak lehet veszélye – nyilatkozta Falus Ferenc. A volt tisztifőorvos szerint, az egészséges időseknek sincs félnivalójuk, ámbár a fertőzést jobb elkerülni.

Egyre többen állítják, hogy szeptemberben már nem is egy, de két hatékony oltóanyag is lesz a koronavírus gyógyítására. Ön szerint is?

– Reménykedni én is tudok, de hogy a következő négy-öt hónapban valóban lesz-e hatékony ellenszere a koronavírusnak – azt nem tudom.

Pedig már sokan biztosra mondják, egyre többen jelentik a sikeres kutatásokat.

– Egyelőre valóban csak reménykedni tudunk. A világ laboratóriumaiban valóban gőzerővel folynak a kutatások.

Akkor a sok komolynak tűnő bejelentés csak látszat?

– Mindenki megelőlegezi a sikert, mert komoly tőzsdei érdekeltsége van minden gyógyszergyártónak. Aki valóban sikeres lesz, az – egy mai bejelentéssel megalapozott reklámmal – nagyon komoly bevételre számíthat. Ebben a pillanatban, engem leginkább az érdekelne, hogy a debreceni egyetemen folyó oltóanyag előállításnak milyen eredményei vannak, de erről sajnos egyelőre nincs hír. Pedig a mi életünket annak a sikere befolyásolná leginkább. Összesen egyébként 107 kísérletről tud az egészségügyi világszervezet, Van olyan oltóanyag, amit már emberen is kipróbáltak, másokat csak állaton. Ezekből néhány minden bizonnyal olyan stádiumba kerülhet szeptemberre, amelyből lehet felhasználható oltóanyag. További kérdés, hogy ha hatásos, akkor tömeggyártásra is alkalmassá tehető-e, illetve biztonságosan felhasználható-e százezreken, vagy milliókon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.