2020. november 13., péntek

SVÉDORSZÁGBAN REKORDOKAT DÖNTÖGET A KORONAVÍRUS, ÉS MÁR AZ ELSŐ KORLÁTOZÁSOKAT IS BEJELENTETTÉK

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2020.11.13.


Miközben a különutas járványkezeléséről elhíresült országban arra készültek, hogy a szomszédoknál jobban berobban majd a második hullám, lakosságarányosan Norvégiánál 5-ször, Finnországnál 20-szor több Svédországban az aktív fertőzöttek száma. A járványguru nem hátrálna, a karanténba vonult miniszterelnök viszont az alkoholtilalommal megkezdte a korlátozások bevezetését.

„Ősszel jön a második hullám. Ekkorra Svédországban magas szinten lesz az immunitás, míg az esetszámok valószínűleg alacsonyak lesznek” – mondta májusban a svéd járványügyi főszakértő, Anders Tegnell a Financial Timesnak (FT). Ezzel együtt azt is előrevetítette, hogy a koronavírus-járvány őszi hullámában a korlátozásokat ellenző, így a világ nagy részéhez képest külön utat járó Svédország jelentősen jobban áll majd a koronavírus-statisztikák tekintetében, mint a szomszédos Finnország és Norvégia.

Ősz van, a statisztika viszont egész mást mutat, mint amiről Tegnell májusban beszélt. Az FT gyűjtése szerint Svédországban jelenleg gyorsabb ütemben telnek meg a kórházi ágyak COVID-betegekkel, mint bármelyik más európai uniós országban: nyolcnaponta duplázódik a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos páciensek száma, és tekintve, hogy Stockholmban ma már minden ötödik teszt pozitív, a helyzet hamarosan még rosszabbra fordulhat.

Se maszk, se lezárás, a rekordok meg csak dőlnek

A hétnapos mozgóátlag alapján Svédországban a nyár vége óta 170-ről 4053-re nőtt a napi új fertőzöttek száma, míg ugyanez Norvégiában 55-ről 562-re, Finnországban 22-ről 202-re nőtt. Vagyis míg a szomszédoknál nagyjából 10-szeres növekedést tapasztaltak, addig a svédeknél közel 24-szeresére nőtt a napi esetszám. Míg novemberben már volt olyan nap, amikor 4744 fertőzöttet regisztráltak Svédországban, az őszi időszak előtt 1698 volt a napi csúcs (június 24-én), pedig azóta csak körülbelül a kétszeresére emelkedett az elvégzett tesztek száma...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.