2021. november 26., péntek

A FIDESZES ANONYMUS LERÁNTJA A LEPLET A KORMÁNYSAJTÓRÓL IS

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2021.11.26.


Sikeres médiakampány épül most már a második ellenzéki ügyben egy Anonymus-maszkos figurára, újabban kormányhű szereplők kezében lévő, de nem szigorúan a propagandához sorolt sajtó közreműködésével. Az először Cseh Katalint, majd a fővárosi vezetést célzó szivárogtatás a Fidesz politikai érdekeivel van összhangban, de jobban működik, mint ha az évek alatt teljesen hiteltelenné váló kormánypárti médiát használnák a botrányok felépítésére. A kacskaringós sztorikban még a legprofibb tényfeltárás mellett is nehéz lenne tisztán látni, de ez a módszer – amit kezdetlegesebb módon már a Borkai-ügynél is alkalmaztak – elképesztően megnehezíti, hogy átlássuk a lényeget. A cél nem is ez, hanem hogy minél tovább napirenden maradjon a téma.


Újszerű jelenségre figyelhettek fel idén azok, akik közelebbről követték a közéleti botrányokat: a szivárogtató szerepében feltűnt egy Anonymus-maszkos figura, aki visszatérően alapanyagot szállít ellenzéki politikusok szempontjából kellemetlen cikkekhez. Legutóbb éppen péntek reggel jelentkezett.

A maszkos alak kilétéről nem tudni semmit, az azonban valószínű, hogy nincs köze az ezen a néven ismert, önszerveződő aktivista-hekkercsapat magyar szárnyához (Anonymus Operation Hungary), ők ugyanis zajkeltésként aposztrofálták az első feltűnését. Eddigi tevékenysége alapján az is fixnek tűnik, hogy kormányoldali ügyekben nem érdekelt. Személye különösebben nem is fontos, az őt kulcsszerephez juttató módszer azonban érdemes a vizsgálatra. A jelek szerint egy új fideszes médiastratégiát látunk működésben, amelyben hatékonyan építenek egymásra a valódi (esetenként necces módszereket, pl. titkos megfigyelést alkalmazó) informátorok, a függetlennek álcázott szivárogtató és a kormánypárti médiaarzenál szereplői.

Ezt a fajta tálalást nemcsak az érintett politikusoknak nehéz kezelni, de kihívások elé állítja a független sajtót is a feldolgozást illetően. A maszkos alak és az eseteket kiemelten futtató média ugyanis látványosan nem az eltitkolt valóság minél gyorsabb, közérthetőbb és pártatlanabb feltárására szakosodott, ahogyan a hagyományos sajtó eljárna hasonló esetekben. Épp ellenkezőleg: a cél az ügyek elnyújtása, ködösítés és a valós elemek összekeverése minél súlyosabb feltételezésekkel...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.