2022. január 13., csütörtök

A CSEH PARLAMENT ELNÖKE AZT SZERETNÉ, HA ORBÁNT ELŰZNÉK A SZAVAZÓK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.01.13.


"A csehek már elüldözték Babist, és ezek után remélem, a magyarok is hasonlókép megoldják a maguk problémáját" – Csernyánszky Judit lapszemléje. 

A cseh kormánykoalícióban némi konfliktust okozott, hogy a prágai házelnök reményét fejezte ki, tavasszal elűzik Orbánt hivatalából a magyarok. "A csehek már elüldözték Babist, és ezek után remélem, a magyarok is hasonlókép megoldják a maguk problémáját, mert Magyarországnak változásra kell szavaznia április 3-án" – írta ki a közösségi oldalára Markéta Pekarová Adamová, amit többek között az Euractiv is lehozott. 

Nem kevésbé fontos szerinte, hogy az Európai Unió számára létfontosságú, hogy olyan államok alkossák ezt a közösséget, amelyek demokratikus meggyőződés szerint élnek és nem olyanok, amelyekben a kormányfő húz hasznot az uniós tagságból. A cseh kormányfő, Petr Fiala, nem kívánt reagálni a leírtakra, mondván, az amúgy is feszült hangulatot nem akarja tovább szítani. Azt viszont megjegyezte, hogy a kormánya illetve ő maga szabja meg és nem más az ország külpolitika irányát, s mindent megtesz azért, hogy az ország alkotmányos rendje ne szenvedjen csorbát. Pekarová Adamovától ez tulajdonképpen már csak olaj volt a tűzre, miután két nappal korábban élesen bírálta Orbánt, aki szolidaritásáról biztosította a kazah elnököt, Kassym-Jomart Tokayevet a drámai események közepette.

Nem volt köszönet megjegyzésében, mert szerinte ezzel Orbán Viktor de facto támogatta a tüntetőkre engedélyezett tűzparancsot, illetve az orosz csapatok Kazahsztánba történő bevonulását is. Nem kevésbé volt kínos az sem, hogy utóbbival teljesen egyetértett a cseh külügyminiszter is. Szerinte, nem lehet olyan elnökkel szolidaritást vállalni, aki figyelmeztetés nélkül engedélyt ad a tüntetők lövetésére. A cseh kormány a kazah néppel vállal szolidaritást – üzent a twitteren a cseh külügyminiszter. Ezek után visszavonta az engedélyt a Kazahsztánba irányuló fegyverexportra.

Ebből is látszik, a nemzetközi sajtó bőségesen tálalta azt a hírt – ABC newstól kezdve az Al Jazeeráig, hogy Áder János április 3-ára írta ki a választásokat. Az Al Jazeera ennek kapcsán úgy fogalmaz, hogy a magyar népnek döntenie kell, hogy folytatja-e nemzeti szuverenitást-, keresztény értékeket-, migráció- és LMBTQ-ellenességet hirdető politikát, amelyek megmérgezték Magyarország viszonyát az Európai Unióval, vagy az összeállt és MZP által vezetett ellenzék oldalára áll, amely igazi változást szeretne az országban. A cikk szerint Orbán megőrizte népszerűségét annak ellenére, hogy központosító politikájával az autoriter rendszerbe kormányozta az országot. Október 23-i beszédéből kiemeli, hogy Orbán Brüsszelt és Washingtont azzal vádolta meg, hogy beavatkozik az ellenzék oldalán a magyar belpolitikába, s hogy Soros György pénzeli az ellenzéket győzelemre segítve.

Az írásba beágyaztak egy, még a pandémia harmadik hullámában Kovács Zoltán szóvivővel készített interjút is, és legény volt a talpán a kérdező, kenterbe verte még a CNN újságíróit is. Kovács Zoltán tagadta, a nemzetközi jogvédő szervezetek állításaival szemben, hogy ne lenne sajtószabadság Magyarországon. Hisz mint mondta, nem igaz az sem, hogy az újságírókat nem engedték be a kórházakba. Kovács szerint a közszolgálati tv és a rádió napi szinten adott hírt a kórházak helyzetéről. Kovács először letagadta, hogy Orbán Viktor állította volna, Magyarország illiberális demokrácia. A felkészült újságíró Orbán szavaival vágott vissza, mire Kovács: ezt két évvel azután mondta a kormányfő, hogy a nyugat-európai liberálisok ráaggatták ezt a címkét. S hogy ne lenne jogállam Magyarország? De hát ez sem igaz, mert az Európai Unió ideológiai és politikai megfontolásból ennek a szónak valódi értelmével visszaél, elcsökevényesítette a jelentését, ami politikai ellenfeleink módszere – állította Kovács.

Nagyinterjút adott Szijjártó Péter a Sri Lanka Newsnak ottani látogatása alkalmából, s ebben beszámolt arról, hogy két felüljárót fognak magyarok építeni az országban 52 millió eurós költséggel, amelyhez hitelt a magyar kormány a magyar Eximbanktól veszi fel. Ez egy igazi sikertörténet lesz, a tervek szerint jövő októberben adják át az építményeket. Ezen felül 20 sri lanka-i egyetemistának biztosítanak magyar ösztöndíjat. Szijjártó beszélt arról, hogy nem nehéz jó politikát folytatni akkor, amikor tudod, hogy mi az ország érdeke. Az emberi jogok kérdésében úgy fogalmazott, tekintve a két ország közti viszonyt, hogy mindig tiszteletben tartják mások szuverenitását és önrendelkezési jogát. A pandémia kezelését sikeresnek tartotta, mert az orosz és kínai vakcináknak köszönhetően Európában elsőként értünk el 60%-os beoltottságot. Megerősítette, hogy Magyarország zöld energiája az atomenergia lesz, méghozzá a tiszta atomenergia, korszerű atomerőművi beruházás keretében. A nemzetközi politikában elért sikereket, vagy például egy ilyen és hasonló külgazdasági beruházást az egypárti kormányzás és a kétharmados parlamenti többség biztosítja, nincs vitázó koalíciós partner.

Az újságíró az interjú végén arra biztatta az nézőket, hogy vegyenek példát, hogyan kell egy országot hatékonyan vezetni úgy, hogy a kormány saját nemzeti érdekeit érvényre juttassa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.