2022. január 13., csütörtök

SZOKÁSÁHOZ HÍVEN KÖDÖSÍT A KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.01.13.


Legalább is, ami a költségvetési megszorításokat illeti. Nagyon nehéz pontosan áttekinteni, valójában honnan, mennyi pénzt szándékoznak visszavenni – feltételezve, de nem megengedve –, ha április 3-a után is hivatalban maradnak. Novemberben már bejelentettek egy 350 milliárdos, elsősorban a beruházásokat érintő „csomagot”, a napokban ezt újabb 750 milliárddal fejelték meg. Mennyi az annyi? – kérdeztük Katona Tamás közgazdászt, korábbi pénzügyi államtitkárt.


„Nem lehet pontosan tudni” – ezzel a tömör mondattal kezdte a beszélgetést, és magyarázatként hozzáfűzte, „Mindössze az a biztos, hogy semmiféle transzparencia nincs jelenleg az államháztartásban, a költségvetésben.” Szerinte nyilvánvalóvá vált, hogy annak a költekezési „kedvnek”, amely a múlt év második felétől magával ragadta a választási győzelemért minden áldozatra hajlandó Fideszt, nincs meg a fedezete, és ezt mára a pénzügyi kormányzat is belátta.

Egy másik bejelentés szerint a költségvetésben szereplő elszabadult államháztartási hiányt akarják 5,9 százalékról visszaszorítani 4,9 százalékra. Erről volna szó? Aligha, mondja a professzor. Véleménye szerint még ez a hiánycél is nagyon magas, de ha a számok mögé nézünk, egyértelműen az következik, hogy valahol megszorításokkal számolnak. „Nagyon nehéz úgy véleményt mondani, hogy nem látunk bele a kormány kártyáiba, bár az eddigi bejelentések „mozaikjaiból” sok mindenre lehet következtetni.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.