2017. december 29., péntek

ÁTLÁTSZÓ: HIÁBA TETTÜNK FELJELENTÉST, NEM NYOMOZNAK AZ AZERI PÉNZMOSODA UTÁN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: OROSZI BABETT
2017.12.28.


Úgy érzi, hogy a Fidesz szétlopja az országot? Hogy ahová nyúlnak, onnan el is vesznek, ráadásul napról napra egyre többet akarnak? Rosszul látja. Magyarországon a kormány tagjai, a miniszterek, az államtitkárok, és a parlamenti képviselők döntő többsége is a becsület élő szobra, olyan állampolgár, akiknek ez eszébe se jutna. Nem ért egyet? Lehet, hogy igaza van. Ám ha a Polt Péter vezette ügyészség szemüvegén keresztül nézzük a magyar korrupciós ügyeket, akkor bizony kénytelenek vagyunk ezt a következtetést levonni.

“Nem olvasok újságot”


Ezt a mondatot nem egy vásárló mondta a sarki kisboltban, amikor a hazai politikai életről kérdezték, hanem az ATV Start című műsorban közölte a Legfőbb Ügyészség azon osztályának feje, amely többek között a korrupciós bűncselekmények feltárásáért felel.

Szoboszlai-Szász Richárd azután mondta ezt, hogy a riporter rákérdezett: miért gondolja azt, hogy az ügyészségnek semmi dolga nincs az Átlátszó és az OCCRP által feltárt azeri pénzmosoda ügyében.

Lapunk szeptemberben írta meg, hogy az OCCRP nevű nemzetközi újságírói szervezet banki bizonytékokkal alátámasztott tényfeltárása szerint Azerbajdzsán egy nemzetközi feketekassza segítségével fizetett le európai politikusokat. Az ügyben érintett cégek egy szövevényes céghálót alkottak, amelyet azért hoztak létre, hogy az azerbajdzsáni elit tisztára tudjon mosni pénzeket. Összesen 2,9 milliárd dollárt (760 milliárd forintot) mozgattak meg.

Rádi Antónia és Kőműves Anita nyomozásából pedig az is kiderült: a pénzből Budapestre is jutott – éppen akkor, amikor a magyar kormány kiadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkosként elhíresült Ramil Safarovot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.