2016. január 7., csütörtök

A VÁLLALHATATLAN VÉLEMÉNY A SZABADSÁGRÓL

PKP (POLGÁRI KONZERVATÍV PÁRT) BLOGJA
Szerző: Kovács Olivér
2016.01.06.


Olvasom, hogy a minap 400 nap börtönre ítéltek (amely 800 ezer forint kifizetésével megváltható) valakit holokauszttagadásért. Emlékszem, amikor a törvényt meghozták – már akkor borítékolható volt, hogy mint egy színházban a díszlet részét képező pisztoly, ez is el fog sülni előbb vagy utóbb. Leszögezném rögtön az elején: ez szerintem vérlázító, és elfogadhatatlan. Hogy melyik: a népirtás tagadása, vagy a jogi következmény? Mindkettő. Hadd fejtsem ki.

Úgy vélem, a szólás- és véleményszabadság a nyugati civilizáció egyik legfontosabb vívmánya. Az unalomig ismételt emberjogi vonatkozásain túl ne feledjük, hogy tudományos és technikai fejlődésünk korai szakaszaiban meghatározó akadály volt a hiánya – Galilei tudna mesélni, milyen az, amikor tudod, hogy igazad van, de a regnáló hatalmasság dogmájával szembemész. Ma már az emberiség megnézhette maga is egy űrhajóról, hogy mégis mozog a Föld, és nem hiszem, hogy lenne olyan vezetője a katolikus egyháznak, aki ezt tagadná. Mindennek ellenére létezik egy társaság, a Flat Earth Society, amelyik a 21. században is magabiztosan kiáll a véleménye mellett, hogy a Föld márpedig lapos. Nonszensz? Nyilván az.

Itthon azonban többnyire nem ezek a vélemények kavarnak nagy viharokat, hanem azok, amelyek a milliók haláláért felelős történelmi tragédiát, a zsidó holokauszt megtörténtét tagadják. El lehet képzelni, ahogy mindazok keze ökölbe szorul ennek hallatára, akik rokonai, barátai vesztek oda benne, esetleg maguk is megjárták egy minden eddiginél szervezettebben és embertelenebbül működő rendszer haláltáborait...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.